Död Mark – Drabbad av sjukdom

För två år sen var Yung Lean i USA och gullade upp nordamerikanerna i brygga medan vi svenskar fick vänta. DN skrev om den då 18-åriga svensken som hajpats i New York, men för mig i Stockholm var han fortfarande okänd.

Två år senare har rapparen Yung Lean tagit plats även på den svenska scenen och producenten Gud har jobbat med flera av den nya generationens artister inom svensk hiphop. Genren de rört sig i tidigare har varit det som kallas cloud rap; seg rap, smattrande beat, tung bas och gärna med autotune och röstförvrängningar.

Nu är Yung Lean och Gud aktuella med punkprojektet Död Mark. Albumet heter Drabbad av sjukdom och inspirationen från band som Lifelover hörs (ett svenskt band vars sista album heter just Sjukdom).

Inte helt oväntat – med tanke på inspirationen och artisternas tidigare musik – är drogromantiken det tydligaste elementet, men även de opretentiösa texterna och den loja sångstilen. På Drabbad av sjukdom är det långsamma något mer uppskruvat i desperation och därmed är haschet utbytt mot tabletter. Istället för att romantisera kush handlar det nu om bensodiazepiner.

Den vardag som Död Mark målar upp är utifrån en förortsbos och missbrukares perspektiv, vilket är lite förvånande för ungdomar från Södermalm.

Jag brukar ha svårt för glorifierande och missuppfattningar om psykisk sjukdom, men om jag lägger det åt sidan så är Död Mark ett soundtrack till det dystopiska samhällsklimatet. I skrivande stund har Donald Trump blivit president i USA, vilket troligen bara kommer förvärra situationen för arbetarklassen, missbrukare, psykiskt sjuka och alla andra som inte passar in i the American Dream.

[Year0001, 10 november]

6