Leon Russell är död – 10 låtar från 70-talets glansperiod

Idag kom beskedet att Oklahoma-artisten Leon Russell avlidit 74 år gammal (tidigare i år gjorde han en bypass-operation). Russell dog i sömnen.

Under senare år fick Russell ett uppsving när Elton John bestämde sig för att kontakta honom – samarbetet The Union från 2010 resulterade i nya framgångar. Russells stora årtionde är emellertid 70-talet och denna period gjorde honom till en av USA:s mest erkända musiker. 1969 fick Joe Cocker en hit med ”Delta Lady” – en låt som skrevs av Russell. Och det var hans första kommersiella framgång som låtskrivare.

Daniel Andersson tipsar om 10 favoriter.

1. ”A Song For You” (1970)

”A Song For You” är öppningsspåret på Leon Russells självbetitlade debutalbum från 1970 och denna stillsamma ballad får omvärlden att stanna upp. Elton John hittade sin förebild och agerade även förband i samband med denna skiva. Låten är ett utmärkt sätt att börja sin bekantskap med denne framgångsrike musiker, som bland annat spelat med Bob Dylan, Gram Parsons, The Byrds, The Rolling Stones och George Harrison.

2. ”Hummingbird” (1970)

”Hummingbird” är en annan av Russells mer tillbakalutade inspelningar och i likhet med ”A Song For You” finns låten med på nämnda solodebut. Kan även tipsa om denna fantastiska liveversion från samma år.

3. ”Prince Of Peace” (1970)

Southern rock. Detta är tredje låten på denna lista som går att hitta på solodebuten.

4. ”Of Thee I Sing” (1971)

Dags att höja tempot, men med bibehållen gospel-känsla. Denna låt hittas på Russells andra skiva Leon Russell And The Shelter People från 1971. Underskattat album.

5. ”Stranger In A Strange Land” (1971)

Låttiteln stämmer förmodligen bra överens med hur många känner i dagens USA. En midtempo-låt med gigantisk refräng.

6. ”Out In The Woods” (1972)

1972 års album Carney inleds med låten ”Tight Rope”, som blev Russells största hit, men det går att hitta många fina spår på denna skiva. ”Out In The Woods” är medryckande och Dr John-doftande. Djungelljud ska aldrig underskattas.

7. ”Cajun Love Song” (1972)

Den här låten får mig alltid på bra humör.

8. ”She Thinks I Still Care” (1973)

1973 släppte Russell countryskivan Hank Wilson Back! och det är ett album som består av tolkningar; bland artisterna hittas George Jones, Hank Williams och Jimmie Rodgers. ”She Thinks I Still Care” skrevs av Dickey Lee och blev en hit med förstnämnde 1962. Elvis Presley har också spelat in en version.

9. ”Can’t Get Over Losing You” (1975)

1975 års album Will O’ The Wisp är inte ett av Russells mest kända album, men han fick en mindre hit med singeln ”Lady Blue”. Gospelinspirerade ”Can’t Get Over Losing You” är en personlig favorit.

10. ”Little Hideaway” (1975)

Ytterligare ett spår från Will O’ The Visp. Magiskt piano och utomjordiska synthar. Russell fick smeknamnet ”The Master Of Space And Time”.

Här kan du läsa en intervju med Leon Russell.