K-X-P: ”Vi improviserar mer och mer”

kxp

Finlands K-X-P tar sin mörka elektroniska rock till Sverige den här veckan. Först på Fritz’s Corner i Stockholm på torsdag (då HYMN står i dj-båset), sen på Kolonifestivalen på Inkonst i Malmö och till slut på Skjul Fyra Sex i Göteborg. Vi skickade iväg några frågor till K-X-P:s Timo Kaukolampi.

Varför heter ni K-X-P?

– När vi startade var vi ett studioprojekt med mig på sång och elektronik, Tuomo Puranen på bas och Anssi Nykänen på trummor. Så vi kallades oss K-N-P (Kaukolampi, Nykänen, Puranen). Men Nykänen var upptagen med en miljon andra projekt så N blev till X istället.

Hur utvecklades er stil?

– Genom att vi experimenterade och spelade in en massa olika demos. Vi är typ spacerock, men för mycket techno för puristerna. Typ metal, men för mycket disco för hårdrockarna. Fast vi är glada där vi är, här mellan de olika genrevärldarna.

Drar ni alla åt samma håll i musiken?

– Jag tycker att vi är som olja på vatten som reflekterar många olika färger och stilar. Vi rör oss nog bort från stilar just nu.

”Vi rör oss nog bort från stilar just nu”

Hur skriver ni era låtar?

– För det mesta jammar vi och fixar bra instrumentalinspelningar, sen börjar jag arbeta med det. Det är ett lite baklänges sätt att jobba ibland eftersom jag måste fixa saker i datorn – lite som att klättra upp för ett träd med arslet först.

Är det mycket improvisation när ni spelar live?

– Vi improviserar mer och mer. Men jag skulle säga att ungefär 60% av låtar, teman och strukturer är fixade innan. Jag tror att ett helt improviserat set skulle skapa ungefär 20% bra material och 80% rent skräp.

Vad kommer ni göra när turnén är över?

– Studio! Studio! Studio! Vi kommer spela in en ny skiva. Och så behöver jag städa och renovera min studio, den är en smutsig mancave just nu.