Redaktionens favoriter v.39

Devendra Banhart

Dags att fira fredag igen. Här är veckans redaktionsfavoriter!

Devendra Banhart – ”Saturday Night” (video)

Allt blir ögongodis med Devendra Banhart i huvudrollen. Nu delar han förvisso strålkastarljuset med en bebis och en hund i videon till utmärkta låten ”Saturday Night”, men det gör inget – vi gillar den ändå. Spåret är hämtat från albumet Ape in Pink Marble som släpptes förra veckan.

Scarlett Saunders – ”I Should Know” (låt)

Här har vi något för alla Lana Del Rey-fans i församlingen. Brittiska Scarlett Saunders har en ton som påminner om Lanas, men också om landskvinnan Låpsley.  Superfint. Håll utkik efter släppet av nya Blue Again EP.

Julia Strzalek – ”På Spåret” + ”Zirkus Monk” (låtar)

Farligt begåvade saxofonisten och kompositören Julia Strzalek släpper sitt debutalbum som soloartist, Kolibri, på Havtorn Records 28 oktober. Låtarna är inspelade i två sättningar som visar på bandens storlek – Kolibri 6 och Kolibri 13. Grunden är såklart i jazzen men influenser hämtas från många håll. Två otroligt lovande smakprov. Läs mer och lyssna på låtarna hos Orkesterjournalen.

Chromatics – ”Magazine” (video)

Det känns som julafton varje gång Chromatics släpper något nytt. I veckan kom en video till låten ”Magazine” som är hämtad från soundtracket till den belgiska filmen Home. Funkar fint för att stilla abstinensen inför släppet av efterlängtade fullängdaren Dear Tommy (som fortfarande inte fått något releasedatum).

Anna von Hausswolff – ”Come wander with me/Deliverance” (video)

Ett av våra absoluta favoritspår från Anna von Hausswolffs The Miraculous fick en video i veckan. Annas syster Maria von Hausswolff ligger bakom den och sällan har en video varit så passande till en låt. ”Det är en abstrakt, drömsk berättelse om ensamhet, om att kämpa mot sina egna demoner och om att vara stark”, säger Maria när hon beskriver videon – men visst skulle dessa ord lika gärna kunna beskriva musiken?

Sofia Härdig – ”Little Delight” (låt)

Egentligen får man inte vara med som redaktionsfavorit två veckor i rad, men precis när vi publicerat förra veckans lista med grymma ”Low and Slow” som hade några veckor på nacken släppte Sofia denna rökare som är minst lika bra. Direkt, ostoppbart och kompromisslöst. Förväntningarna på albumet And The Street Light Leads To The Sea som släpps 28 oktober är inte direkt små efter dessa lysande aptitretare.

Solange – ”Don’t You Wait” (låt)

Det är för tidigt att avgöra om nya Solange-skivan A Seat At The Table håller samma klass som tidigare, men albumspåret ”Don’t You Wait” ger sköna vibbar. På albumet hittas gäster som Kelela, Sampha, Dev Hynes och Lil Wayne.

Dungen – ”Jakten genom skogen” (låt)

Dungen är tillbaka med jazziga och folkpsykedeliska instrumentalspåret ”Jakten genom skogen” och ljudbilden fångar känslan av att vara på en otillgänglig plats utan kompass eller andra riktmärken – en plats som sällan blir upplyst av solen, men där mörkret döljer fantastiska upptäcker. Det gäller bara att titta tillräckligt noga. Kommande albumet Häxan släpps på Mexican Summer den 25 november.

Many Voices Speak – ”Video Child” (låt)

Matilda Mård  får en att lyssna, stanna upp och förundras över omgivningens stress. Stämningen är inbjudande och att tillbringa tiden tillsammans med Many Voices Speak förhöjer tillvaron med ett par snäpp. HYMN-redaktionen väntar otåligt på kommande debut-EP:n Away For All The Time, som släpps på kvalitetsbolaget Strangers Candy den 28 oktober. Rödmarkera i kalendern.