Nätverket 50/50 firar 10 år med fest på Göteborgs Stadsmuseum

I samband med att Nätverket 50/50 fyller 10 år anordnas en stor fest på Stadsmuseet i Göteborg. Det är ett födelsekalas som ingen bör missa och redan på fredag är det dags. HYMNs Daniel Andersson kontaktade arrangörerna för att prata firande, men även allvar.

50/50 består av ideella organisationer som genom opinionsbildning, erfarenhetsutbyte och kunskapsutveckling jobbar tillsammans för en jämställd musikscen. En plats där alla ges chansen att utvecklas utifrån samma villkor. Det låter som en självklarhet, men verkligheten speglar något helt annat. Målsättningen är att öka medvetenheten.

”Ingenting rör på sig om ingen rör upp och rör om”

Vilka är de viktigaste anledningarna till att 50/50 behövs 10 år efter starten? Vad har förbättrats under dessa år?

– För att fortsätta väcka opinion, sprida kunskap och engagera både utåt och internt i det som rör nätverkets kärnämne – en jämställd musikscen. Mycket har förändrats till det bättre sedan 10 år tillbaka, men det rör sig sakta framåt och det finns samhälleliga attityder och strukturer som ofta tycks vara stenhårt förankrade. Ingenting rör på sig om ingen rör upp och rör om.

– Vi ser en förbättring och ett ökat jämställdhetsfokus i t.ex. festivalbokningar, musikrelaterade beslutsfattande positioner och folkbildningsstatistik, men det kan bli ännu bättre. Vi kan få en balans. Fler ska kunna representeras på musikscenerna, där en musiker är en musiker!

Kommer nätverket att behövas om 10 år?

– Om det inte sker en starkare/större maktförskjutning överlag i vårt samhälle, det vill säga där de som idag innehar olika privilegier och maktpositioner kan tänka sig att dela med sig av den, så kommer nätverket att fortsätta behövas. Nätverkets fortsatta existens kan oavsett utgöra en positiv roll för de som har eller vill ha goda exempel på jämställdhetsarbete, inkluderingstänk och normkritiska metoder.

En av de medverkande aktörerna är SIMBA. Berätta mer.

– SIMBA är förutom en färsk medlem i Nätverket 50/50, en plattform för den oberoende musikscenen i Sverige som håller koll på allt grymt som sker utanför de stora major-bolagen. Följ deras nyhetsbrev här.

Under kvällen blir det även livespelningar med PoppetsKim Vestin och Xvstra. Och Stegets Matilda Sjöström agerar konferencier – det blir svårt att hålla sig bort från Stadsmuseet denna dag. Det är lika bra att vara på plats (fri entré).

Med tanke på att Matilda har lång erfarenhet av musikbranschen i nämnda Steget och aktuella soloprojektet Det Brinner, är det läge att hon får ger sin bild av jämställdheten inom dagens populärkultur.

Beskriv din erfarenhet av musikbranschen och den problematik som nätverket vill motverka.
Och vad betyder initiativ som dessa?

– Jag har i hela mitt liv känt en avsaknad av kvinnligt ledarskap inom musikvärlden i Sverige. Under de senaste 15 åren har jag varit aktiv som musiker, artist, producent och låtskrivare och under de senaste 10 åren har jag arbetat med musik på professionell nivå. Jag har under alla dessa år aldrig varit delaktig i projekt där kvinnor både håller i spakarna och är de verksamma i projektet som utförs. Detta gäller i alla hörn av musikbranschen. Alla studios, skivbolag, bokningsbolag bedrivs av män som därav också sätter ramarna för kreativiteten. Männen har därav den tyngsta makten över hur skapandet blir, utgörs och framförs.

– Utan ekonomiskt kapital är det på så vis intill omöjligt att få skapa och framföra den musiken en kvinna själv vill skapa utan att behöva kompromissa med de som tar sig an skapandet. Därför är initativ som 50/50 livsviktiga!! Vi måste få ändring på detta!

Går arbetet för långsamt?

Skojar du eller, skrattar Matilda.

– JA!

Hur ser din dag ut på fredag?

– Jag är med från början till slut. Kommer bli råfett ju! Händer helt grymma grejer från 13 ända fram till 19. Det är gratis så kom och häng för fanken! Både asviktiga panelsnack och svinbra musik!

Matilda säljer in festen på bästa sätt, men en av anledningarna till att arbetet går långsamt är att alla som borde ta till sig av budskapet, vägrar att lyssna eller ignorerar problematiken. Männen vägrar helt enkelt att flytta på sig. I de flesta sammanhang är det med andra ord lättast att få kontakt med likasinnade, medan övriga är mer avståndstagande. Jag undrar hur arrangörerna ser på denna problematik.

”Vi vill fira med så många som möjligt, och samtidigt agera eye opener såklart”

– Vi vill fira med så många som möjligt, och samtidigt agera eye opener såklart. Vi vill att besökare ska komma och fira och ha en trevlig dag, men också beröras av nätverkets arbete och existens – att en ska kunna lyssna och inspireras av röster som hörs allt högre och högre i vårt kulturliv. Det vore exempelvis grymt fint om beslutsfattare/representanter från myndigheter och instanser närvarar. Kulturrådet, som vi har mailströsslat inbjudningar över, kanske kan kika förbi?

Festligheterna startar redan 13.00 och avslutas 19:30. Det innebär att alla som bokat upp sig på sena fredagsaktiviteter hinner med både museet och klubben. Pusterviks-instutionen Instant bjuder på El Perro Del Mar, Koloni och High Time presenterar Growth och Lion’s Den på Skjulet, medan Bananpiren gästas av den nya elektroniska festivalen WHY NOT.

Att börja fredagen med 50/50 ger med andra ord de bästa förutsättningarna för en lyckad höstdag. Och besökarna tillhandahåller de rätta verktygen för att genomskåda ojämställda förhållanden runt om i staden.

Nätverket 50/50 består idag av 11 ideella organisationer som tillsammans arbetar med opinionsbildning, erfarenhetsutbyte och kunskapsutveckling. Medlemmar: ABF, Bilda, Jämställd Festival, Kulturens, Kultur Ungdom, Make Equal, NBV, Sensus, Simba, Studiefrämjandet och Studieförbundet Vuxenskolan.