Hallå där… Growth! + VIDEOPREMIÄR: ”Black Tail”

Foto: Niklas Gustavsson, Rockfoto.nu

Foto: Niklas Gustavsson, Rockfoto.nu

Growth – aktuella med EP:n Colour, Cur & Clarity – påbörjar en miniturné på torsdag och starten sker på Kafé de luxe i Växjö. I samband med detta passar trion på att presentera en live session-video, inspelad i ett nedlagt pappersbruk, och det är låten ”Black Tail” som står i fokus. Daniel Andersson stämde av med medlemmarna.

Ni släppte nyligen EP:n Colour, Cur & Clarity. Vad betyder det att ha skivan i sin hand?

– Det betyder att vi lyckades få ned intensiva, kaotiska och fantastiska år som band på skiva. Ett tidsdokument som kan leva sitt eget liv och vi kan leva vårt. Det känns förlösande!

Skivan är inspelad i ett nedlagt pappersbruk. På vilket sätt är ni intresserade av miljöns påverkan? Vad ville ni uppnå? Kan förstå dragningskraften med platser som förlorat sitt forna ändamål.

 – Utgångspunken för inspelningen av EP:n var rummet som idé. Vi upplever att olika rum och platser på olika sätt påverkar musiken och vårt förhållningssätt till den. Inför inspelningen var vi intresserade av vad olika rum kunde ge tillbaka i form av ljudbild, men vi lade också stor vikt vid hur vi ville att erfarenheten av inspelningen skulle vara. Vi ville hitta en plats som påverkade oss och att rummet skulle vara en lika stor del av denna skiva som vi var.

”Att få jobba med Susanna var den bästa lyckoträffen”

Skivan är inspelad tillsammans med Susanna Brandin från Rome Is Not A Town och Hunt. Hillevi Duus spelar bas i sistnämnda band. Hur kommer det sig att det blev Susanna? Är det viktigt att en känner de som arbetar med ens musik?

– Att få jobba med Susanna var den bästa lyckoträffen. Hillevi och Susanna har spelat mycket ihop innan men detta var en ny erfarenhet för alla inblandade. Att vi är nyfikna och tror att det kan bli ett bra samarbete är oftast huvudanledningen för vår del när vi väljer att jobba med någon.

– Till denna skiva fick vi till flera mycket bra samarbeten med tex konstnärerna Tina Damgaard som gjorde musikvideon till vår första singel ”Ice Age” och August Ranelid som har varit med och gjort skivomslaget. Vi hade också lyxen att få ha med Olof Duus [Hillevis bror] på såg under några inspelningsdagar. Men det kan också hända spännande och mer oförutsägbara saker om man väljer att samarbeta med personer som man knappt känner. Det är klart att det är lätt att jobba med kompisar när vi känner många som är otroligt bra på det de gör, men det utesluter inte att vi kan ta kontakt med någon på andra sidan jorden om vi tror det kan bli ett spännande samarbete.

Berätta om er nya session­-video. Är den inspelad på samma plats som EP:n? Vad händer med musiken när den görs visuell?

– Vi spelade in EP:n på Fengersfors pappersbruk i Dalsland. Vi i bandet åkte till Dalsland några dagar innan för att reka och hade med oss filmkonstnären Cecilia Nygren som dokumenterade när vi närmade oss denna enorma fabrik, vi spelade oss igenom rum efter rum för att hitta ett bra ljud. Till slut hamnade vi i ett av de minsta rummen, i laboratoriet där de testade olika papperskvalitéer. Videon är ifrån ett av tillfällena när vi släpat upp lite utrustning och testar ljudet. Så i detta fall är det visuella ett tidsdokument på hur vi hittade vår studio.

”Det är helt fantastiskt att få spela utanför de stora städerna”

Turnéstart den 29 september på Kafé de luxe i Växjö. En klubb som vunnit pris för Årets Klubb på Manifestgalan. Det måste vara kul att spela utanför de etablerade storstäderna?

– Det är helt fantastiskt att få spela utanför storstäderna. Det finns mycket att säga om att landsbygden avfolkas och storstadsfixeringen. Det är både kreativt dödande och isolerande. För oss är det jätteviktigt att spela utanför storstäderna och vill göra det så mycket det bara går.

Det är tre datum på miniturnén och det är bara en dag mellan Växjö och Göteborgs-spelningarna.  Det låter hektiskt. Hur mycket sömn behöver ni för att leverera? Och vid dessa datum spelar även bolagskompisarna Lion’s Den.

– Vi har mycket för oss mest hela tiden och sömn känns som ett mindre problem än till exempel tid…

Och ni avslutar på Debaser den 1 oktober. Är det annorlunda att förbereda sig inför en spelning på hemmaplan? Tror ni att det kommer att bli annorlunda att spela med en skiva i ryggen? 

– Vi är ju inte från Stockholm allihop, även om alla tre ofta bor där, så det blir bara hemmaplan några av oss, men det känns alltid kul såklart! Extra roligt att få spela med Lion’s Den, jag kan tänka mig att det blir ett festligt avslut på vår miniturné och härligt att ha med sig en skiva.

Kommande spelningar:

29/9 Växjö, Kafé de luxe  Lion’s Den)

20/9 Göteborg, Skjul Fyra Sex (La Hell Gang och Lion’s Den)

1/10 Stockholm, Debaser Strand (La Hell Gang och LSD And The Search For God)