Veckans FYND: Julia Clara, Isotope Soap och Skamvrån

Julia Clara

Återigen dags för veckans FYND. Nedan presenteras tre namn som har framtiden för sig.

Julia Clara

Igår släppte Julia Clara sin debutsingel ”Still Dancing” – en låt som rör sig i liknande musikaliska universum som norska kollegan Aurora. Just nu är Julia Clara även aktuell med turnén Días Nórdicos, vilket innebär att hon i november kommer att resa runt och spela med andra nordiska band i Spanien och i flera länder i Sydamerika. Det känns verkligen som om det här kan vara början på något stort!

Isotope Soap

Det var ett tag sen vi hörde från Peter Swedenhammar (Raped Teenagers, Pusrad) och nu när han är tilbaka har han bytt stil. Hardcorepunken har bytts ut mot synthpunk, och influenserna kommer nu ifrån klassiska synhtpunkband som The Screamers, Primitive Calculators och Devo. I slutet av augusti släpptes Isotope Soaps debut-EP Frontal Disorder Post Mental Border.

Skamvrån

”Jag har en billig kofta, second hand, som luktar gammalt lik
och är det ingenting du bryr dig om, så möts vi på ett fik”

Så briljant inleds låten ”Fel” på Göteborgska Skamvråns debut-EP Kom hit! som även innehåller två andra låtar av yppersta klass. Skamvrån gör catchiga poplåtar med bra melodier som är svåra att stå emot, men de vinner även på att det är väldigt snyggt framfört – både sång och musik är av hög klass. De andra två låtarna, ”Gitarrlåten” och ”Göran” (underbart gitarrspel i den) är båda ytterst intressanta, då texterna framförda av en kvinnlig röst, som här, känns närmast genialiska men i en mans händer skulle framstå som ytterst tveksamma. Lyssna så förstår ni.

Skamvrån vann Partillerocken 2015, vilket är helt logiskt. Det här är, även om pop och i viss mån progg eller visa ligger närmare till hands som genrebeteckning än rock, ett av de bästa svenskspråkiga släpp vi hört på länge. Verkligen undantagsbra.

Lyssna på vår playlist med FYND här.