Fear Of Men: ”Vi skalade bort allt som inte var essentiellt”

pressbild

I juni släppte Brighton-bandet Fear Of Men grymma plattan Fall Forever, uppföljaren till det hyllade debutalbumet Loom (2014). Den 23 september besöker de Malmö för en spelning på HYMNs klubb på Grand Öl & Mat. Madeleine Bergquist tog ett kort snack med sångerskan och gitarristen Jessica Weiss inför giget.

Jag läste att bandet till en början bildades som en del av ett konstprojekt. Kan du berätta mer om det?

– När jag pluggade konst på Goldsmiths i London så gjorde jag film, och till dem skapade jag abstrakta soundtracks. Jag ville hitta sätt att framföra dessa ljudspår live och började prata med Dan [Daniel Falvey, gitarr/keyboard] om loop-pedaler. Vi upptäckte att vi hade mycket gemensamt vad gäller musikintresse och började byta blandband samt jobba ihop med mer popfokuserade projekt.

Är du fortfarande intresserad av bildkonst? Ge exempel på konstnärer du gillar!

– Absolut! Jag uppskattar verkligen att besöka gallerier och museum när vi är på turné och vi är väldigt noggranna när vi gör våra egna visuals. Några favoritkonstnärer är Marlene Dumas, David Hockney, Egon Schiele, Agnes Martin, Goshka Macuga, Cecily Brown, Lucian Freud… Listan kan göras lång. Vi är alla väldigt influerade av klassisk grekisk, romersk och egyptisk konst, men jag gillar även modern och samtida konst.

Hur är Brighton som musikstad nuförtiden?

– Jag älskar Brighton och saknar staden när jag är borta. Den har en väldigt speciell atmosfär som karaktäriseras av öppenhet och kreativitet.

Folk brukar jämföra er med nittiotalsband som Lush med flera. Är det musik ni har lyssnat på eller vad för något skulle du säga har inspirerat er?

– Vi var småbarn på nittiotalet, så vi upptäckte sådana band när vi blev äldre. De kanske inte är direkta influenser för oss men jag uppskattar band som Lush. Cocteau Twins har definitivt haft en stor inverkan på mig musikaliskt. Sen tycker jag om Pulp och Neutral Milk Hotel.

Hur tycker du att nya plattan Fall Forever skiljer sig från er debut?

– Det känns som en naturlig utveckling, Fall Forever är mer fokuserad. Vi skalade bort allt som inte var essentiellt. Loom var byggd av flera ljudmässiga lager. Tematiskt är nya plattan mer direkt än Loom, som var rätt metaforisk.

Vad har ni hittat på i sommar?

– Vi har precis kommit tillbaka från en USA-turné som var väldigt rolig. Nu har vi ett par veckor ledigt innan det är dags för Europa och sen åker vi tillbaka till staterna igen. Så vi har mestadels spelat live och försökt få lite tid över mellan spelningarna till att skriva nytt material.

Och nu är det snart höst – vilken årstid är din favorit och varför?

– Det finns något att romantisera med alla årstider. Vem älskar inte långa ljusa sommarkvällar? Men jag tycker om snö också. Jag gillar ställen som Sverige och New York där det är mer skillnader i årstiderna än det är i England. Jag vill svettas på sommaren och frysa på vintern.

Vad har du för förväntningar inför spelningarna i Sverige? Har du varit här förut?

– Jag älskar Sverige! Jag var där för ett par år sen när jag skrev vår debutplatta och det var extremt inspirerande. Jag bodde i Stockholm och tog långa promenader runt om i stan och besökte museum. Minns också att jag läste Patti Smiths Just Kids som en besatt och hängde på barer på kvällarna. Naturen och landsbygden är väldigt vacker också. Jag hann tyvärr aldrig besöka skärgården, men det skulle jag gärna vilja göra. Sen gillar jag era midsommarfester och kräftskivor!

Läs mer om Fear Of Mens spelning på Klubb HYMN här.