Föllakzoid: ”Vi älskar att spela i Skandinavien”

Foto: Mattias Pettersson/Rockfoto

Foto: Mattias Pettersson/Rockfoto

De senaste åren har Chile dykt upp som den ledande exportören av kosmisk rock. Längst fram i utvecklingen hittar vi Föllakzoid som med sin kombination av uråldrig chilensk folkmusik, krautrock och shamanism blivit en av de mest spännande upplevelserna på den europeiska klubb- och festivalscenen. HYMNs David Hagen ringde upp gitarristen Domingo García-Huidobro.

Vad är det som gjort att Chile producerat så mycket bra musik under de senaste åren?

– Det började 2008 när skivbolaget Blow Your Mind startades i Santiago. Det drivs av vår bassist Juan och hans bros Nes som spelar trummor i La Hell Gang. De har gett ut mycket ny musik och arbetat hårt för att hitta rätt band. De har fått publik från hela världen; Japan, Mexiko, USA. Alla som är en del av scenen hjälper varandra, vi festar ihop, delar med oss av idéer och influenser och utvecklar musiken vi gör tillsammans. Jag tror vi kommer höra ännu mer bra musik från Chile de kommande åren.

Vad är nyckeln till att er musik fått fotfäste långt utanför Sydamerika?

– Vi spelar ofta och varje gång vi spelar får vi nya bokningar. Vi älskar vår musik, speciellt när den kommer till liv och påverkar andra människor och de påverkar oss. Det är en gemenskap och ett samarbete som får oss att försöka låta så ärliga som möjligt.

Ni har spelat i Sverige ett par gånger. Vad tycker ni om den svenska publiken?

– Vi älskar att spela i Skandinavien! Det finns en uppfattning om att den svenska publiken är kylig och avståndstagande. Det stämmer inte alls. De är varma, engagerade och delaktiga.

Vad influerar er musik?

– Våra intressen är mer fokuserade på annat än musik när vi inte spelar. Visuell konst, ljudfrekvenser, ljuset från naturen och metoder där man försöker skapa så mycket som möjligt med det man har, som entoniga ackord och svartvita nyanser.

På vilket sätt har klimatet och miljön kring Anderna påverkat er?

– Vi är oundvikligt sammankopplade med miljön som vi växt upp i. Det är en känsla som är ständigt närvarande i allt vi gör.

De senaste åren har ni spenderat mer tid på turné än hemma i Chile. Vad har det satt för avtryck?

– Det är väldigt energigivande och intressant men samtidigt svårt. Man måste balansera kroppen och själen på rätt nivå för att klara det. Man måste anpassa de immateriella delarna av ens existens med de fysiska.

Berätta om er spelning på Roskilde i somras.

– Det var sista spelningen på kvällen och även de som inte kände till oss drogs med. Det var förmodligen den största publik vi spelat för. Vi fick många e-mails från folk som aldrig hört talats om oss och upptäckte en helt ny genre genom vår musik.

Vad har ni på gång just nu?

– Vi har varit i London och spelat in helt nya versioner av några låtar från vår senaste skiva III. tillsammans med Jason Pierce från Spiritualized. Vi har känt varandra sedan vi började spela i Europa. Vi jammade tillsammans och han gav låtarna en helt ny och annorlunda inramning. Vi är otroligt exalterade och väldigt nöjda med resultatet. Förhoppningsvis släpps det till Record Store Day senare i år.

Ikväll spelar Föllakzoid ihop med Lion’s Den på Debaser Strand i Stockholm. Mer info här.