Leslie Tay: ”Jag vill inte stanna till”

Foto: Chris Abolade

Foto: Chris Abolade

Det är ett tag sedan vi hörde honom för första gången med singeln ”Vems fel” och EP:n 12 år. Många frågade sig: Vem är Leslie Tay och varför låter han inte som någon annan svensk artist? HYMN har fått ett snack med den mest spännande R&B-artisten i Sverige idag.

Idag släpper du mixtapet Skisser & sms pt. 2 efter EP:n Skisser & sms pt.1. Varför inget regelrätt album?

– ”Skisser & sms” är låtar som jag har gjort mellan olika projekt som jag har jobbat på. Färdigskrivna men inte helt ”färdiga” låtar. Jag jobbar fortfarande på det som jag vill kalla mitt album, men tills jag har det släpper jag bara musik.

”Det här nya är mitt liv idag, och jag hämtar inspiration från allt runt omkring mig”

Hur tycker du att ditt nya material skiljer sig från debuten 12 år?

12 år speglar många av de känslorna som jag upplevde runt den tiden. Det här nya är mitt liv idag, och jag hämtar inspiration från allt runt omkring mig.

Något som utmärker din musik är dina otroligt personliga och hudlösa texter. Hur går processen till när du skriver?

– Det skiljer sig från dag till dag. Jag försöker alltid följa känslan av hur jag känner just den dagen. Det börjar alltid i huvudet, men det skiljer sig från gång till gång. Jag noterar alla idéer jag får, i mobilen eller i huvudet. Sen är det som ett pussel att få ihop det till en låt.

Går det att vara personlig men inte privat?

– Kanske… Haha. Jag är rätt tillbakadragen som person, men musiken skapar ett utrymme för mig att vara mer personlig genom min konst. För mig har det blivit det bästa verktyget för att uttrycka mina känslor.

Det finns en poetisk fingertoppskänsla på dina låtar. Till exempel på ”Vad vill du göra?” och raden: ”Vad var det du hette? Du är så fin, och du kom som en sensommarvind i september”. Vem eller vilka är dina förebilder när det kommer till låtskrivande?

– Jag tycker The-Dream vet hur man gör det. Samma med Ester Dean, Partynextdoor och Eric Bellinger. Men som förebild säger jag nog Babyface. Och shoutout till Norlie! Jag skrev ”Vad vill du göra” med honom.

Hur mår du när du gör som bäst musik?

– En låt kan förändra mig helt och hållet, och det får mig på helt andra tankar. Det blir som en liten frizon när jag får lyssna på det jag precis har skapat. Min musik fungerar oftast som en verklighetsflykt.

Du har ett så unikt sound. Varför finns det ingen svensk artist som låter som du, tror du?

– Jag har gjort en lång musikalisk resa där jag har fått möjlighet att jobba med så många olika typer av artister. Allt ifrån Norlie & KKV till Silvana Imam, och det formar mitt sound. Jag tror att jag är den första av mitt slag av många som kommer komma och jag har fungerat lite som en bro mellan olika genrer. Det hoppas jag kommer fram i min musik. Jag vill inte stanna till, utan vill hela tiden lära mig mer och jag tror att den röda tråden i mitt sound är att den är under ständig förändring.

Vad hoppas du att folk tänker när de lyssnar på Skisser & sms pt. 2?

– Svensk R&B.