
Zanias. Foto: Niklas Gustavsson/Rockfoto
Synthen stod som vanligt i fokus då den årliga upplagan av Kalabalik på Tyrolen ägde rum på den småländska landsbygden i helgen. HYMN var på plats.
Arrangörerna bakom festivalen lyckas ständigt spotta ur sig ett fantastiskt program. Tidigare år har exempelvis The KVB, Agent Side Grinder och Keluar spelat. I år förstärker man sin festival i skogen med bokningar från världens alla hörn. Sammantaget ett inspirerande program med akter från bl.a. Libanon, Japan, Ryssland och Kanada.
Festivalområdet är unikt. Hela spektaklet utspelar sig i en åldrad folkpark och dansplats som slog upp portarna under 60-talet – och som ligger knappa tio minuter med transport från Alvesta. Det är Tyrolen i Blädinge vi pratar om (även känt för att ha huserat Psykjunta).
Utanför festivalområdet har ett hundratal besökare slagit upp sina tält. Där finns även ett discotält som är aktivt under hela dygnet.
På fredagen drar Berlinduon Cult Club igång festivalen med sitt första framträdande i Sverige. Bakom projektet finner vi namnen Sally Dige Jørgensen och László Antal som tidigare i sommar släppte fullängdaren Play With Lies. Här har vi ett ståtligt och drömskt ljud som färgar av sig även i liveframträdandet. Upptempo och dans som ger en känsla av att nostalgidrömma till 80-talet.
Dagens höjdpunkt och överraskning är dock utan tvivel den experimentella no wave-trion Fanny Kaplan som är baserade i Moskva. Med influenser från både postpunk och noiserock skapar de en hård och kaxig stämning på största scenen – Rotundan. Jag skulle kalla dessa 45 minuter för kvällens käftsmäll.
Samtidigt på den mindre scenen, Joddelero, har dansfesten börjat. Här spelar exempelvis akter som franska duon Peine Perdue, som förtrollar med sin minimalism, och Berlinbaserade Aga Wilk som under dag två spelar med sitt andra projekt Romance Disaster.

Automelodi. Foto: Niklas Gustavsson/Rockfoto
På lördagen vaknar vi av ett regn som tidigt avtar. Ett mästerligt musikaliskt schema är på ingång. Vi bjuds på en högklassig blandning med allt från basslingor till en coldwave-drottning.
Dansen fortsätter, men har nu även börjat komma till den större scenen. Inte minst anmärkningsvärd är den under spelningen med kanadensiska klyschan Automelodi som spelar charmig fransk synthpop.
Det är en utsökt blandning av stilar under Kalabaliks andra dag. M!R!M spelar postpunk med märkbara influenser från shoegaze. Elektroniska Alvar gör dyster och hård techno. Vidare Beirutbaserade Kid Fourteen som experimenterar fram elektronisk punk.
En akt som många får upp ögonen för under kvällen är japanska duon Group A. Tommi Tokyo och Sayaka Botanic fångar en hel lokal med skräniga fiolslingor och tuffa minimalistiska beats. Spelningen känns som en typ av performancekonst eftersom duon skapar en inramning av en teaterpjäs.
Sist ut på programmet är Zanias som svarar för ett sensationellt avslut på festivalen. Hon har tidigare frontat både Keluar och Linea Aspera och visst blir dessa erfarenheter märkbara under spelningen. Ett intensivt regn av coldwave pumpas ut, sång efter sång. Tidigare material står i centrum när hon med mörk sång och trummaskiner fascinerar en dansande publik i mörkaste Småland. Två dagars synthnörderi avslutas på bästa sätt.
Tack för den här gången, Kalabalik.