Way Out West: Torsdagsrapport – Gothenburg Film Studios

Dungen - Gothenburg Film Studios – Studio 1 / Way Out West, Göteborg

Stay Out West, festivalens klubbdel, som bjuder på intima nattspelningar när programmet i Slottskogen avlutats har kritiserats för sina långa köer och dåliga logistik. Det har man delvis rättat till genom att områdena Bananpiren och Gothenburg Film Studios fått fler scener och större kapacitet och kan därför ge möjligheten att avnjuta fler konstupplevelser per kväll än tidigare.

Torsdagens program på Gothenburg Studios bjuder på en bra mix av band som förenas i sin dragning åt det mer musikaliska och experimentella. Olika band som har en förmåga att locka liknande publik och förhoppningsvis bjuda på en del överraskningar.

Frjazzorkestern Fire! Orchestra ger i högt tempo en rasande fin inledning på kvällen. Kärntrion Mats Gustafsson, Johan Berthling och Andreas Werliin bjuder in sina hyperbegåvade vänner till en timmes fartfylld energiinjektion.

 Därefter blir dags för en av festivalens mest intressanta bokningar. Lo-fi-geniet Morgan Delt som i åratal experimenterat med olika ljud i sin källare, tar äntligen tagit steget ute på festvialscenerna, uppbackad av ett rejält band. Med en ny skiva på gång och ett färskt kontrakt med Sub Pop finns det anledning till förväntan.

Morgan Delt - Gothenburg Film Studios – Studio 1 / Way Out West, Göteborg

De omarrangerade låtarna känns till en början främmande innan man vänjer sig vid formatet och tempot höjs i låtar som ”Beneath Black And Purple” och nya singeln ”System of 1000 lies”. Tyvärr förstörs favoriten ”Barbarian Kings” av gitarrproblem och det märks att Delt är mer bekväm med att framföra låtarna så nära originalformatet som möjligt än att ta ut svängarna som bandformatet möjliggör. Det är ändå en lovande Sverigepremiär och vi hoppas på en snabb återkomst.

Stephen Bruner har med sitt sitt alter-ego Thundercat skickligt skapat sig en frontposition i gränslandet mellan soul, hiphop och Jazz och det är inte konstigt att både Kendrick Lamar och Red Hot Chili Peppers utnyttjat hans tjänster. Vi bjuds framför allt på material från senaste The Beyond / Where the Giants Roam med singeln ”Them Changes” som given höjdpunkt. Hur mycket man än imponeras av bandets virtuositet blir det tillslut lite tröttsamt när låtmaterialet ofta är alltför likartat. Med större variation och lite mer lekfullhet i stil med polaren Kamasi Washington, som finns i publiken, kan liveupplevelsen höjas flera nivåer.

Thundercat - Gothenburg Film Studios – Studio 1 / Way Out West, Göteborg

I början av juni gjorde Algiers en fin spelning på Primavera-festivalens största scen. Något som verkligen gav mersmak. Därför känns det som jackpot att äntligen få se gospelpunkarna från Atlanta sin rätta miljö på en av festivalens minsta scener. Franklin James Fisher och hans kollegor lyckas kanalisera både Bad Brains och TV On The Radio när de bjuder 45 minuter som både svänger och berör. Framförallt är det Fischers förmåga av blanda skönsång på Bill Withers-nivå med ettrig punk-rap som trollbinder.

En av festivalsommarens mest flitiga akter avslutar natten. Dungen med Gustav Ejstes i spetsen tar som vanligt ut svängarna med friare tolkningar av ett låtval som domineras av förra årets fullängdare Allas Sak. Tyvärr känns den trötta publiken inte riktigt tillgänglig för deras mer improviserade stil. En extra krydda ges när saxofonisten Joans Kullhammar dyker upp för ett gästspel. Tyvärr är ljudet inte på rätt nivå vilket sänker upplevelsen som annars hade kunnat bli något riktigt speciellt.

Publikfavoriten ”Panda” blir det som drar igång åskådarna för en sista urladdning. 

Som helhet kan en tur ut till ”studion” definitivt rekommenderas. Med färre ljudproblem, fler bussar och lika bra bokningar kan det förhoppningsvis bli många Stay Out West-kvällar framöver.