Därför är eurodance det bästa med 90-talet

Vengaboys - Ängen / Emmabodafestivalen, Emmaboda

Glöm grunge, britpop och triphop. Den bästa musiken som gjordes under 90-talet var med facit i hand eurodancen, genren som de senaste åren har fått en makalös revival. Det enda syftet med genren var att få folk att dansa, vilket ansågs pinsamt och banalt under det ängsliga och finanskrisande 90-talet, då alla skulle klä sig i trasor, skjuta heroin, svälta och sluta tvätta sig i protest mot det glamorösa 80-talet med yuppies, crazyaxelvaddar och neonfärgade spandexbyxor. I dag har vi fått distans till allt det där och vet att 90-talets sanna hjältar var dem som sade fuck you till flanellskjortor, prozac och devalvering, och i stället drog på sig fuskpälsar, magtröjor och plastkjolar i grälla färger och dansade i glitter och stroboskopljus.

Eurodance har sitt ursprung i eurodisco, house och techno och uppstod i slutet av 1980-talet, då band som Snap! och Technotronic slog igenom. Genren hade sin första storhetstid 1993–1995 och producerades huvudsakligen i Sverige, Tyskland, Italien och Benelux-länderna. Musiken kännetecknas av catchiga synthslingor, snabba beats och ofta rap varvat med sång. Texterna var okomplicerade och handlade om kärlek, dans och att följa sina drömmar, men ibland kunde även mer existentiella frågor avhandlas, som exempelvis i Scooters megahit ”How much is the fish?”.

Det är svårt att säga vilka som var genrens största stjärnor – de flesta akter som slog igenom hade bara en eller två hitlåtar innan de försvann igen – och det är svårt att hitta helgjutna album. Om jag ändå ska lyfta fram några namn så är det väl kanske framför allt Haddaway, Corona, Ice Mc, 2 Unlimited, Culture Beat, Vengaboys och givetvis våra svenska stoltheter E-type och Dr. Alban. Även några av Ace of Bases låtar kan klassas som eurodance, även om de i första hand var ett europopband.

I slutet på 90-talet minskade eurodancens popularitet och andra dansanta genrer tog över, såsom nu-disco, electrohouse, danspop och rnb, men nu har en ny generation hittat till den, samtidigt som vi som var med under guldåldern äntligen kan låta vår nostalgi få fritt spelrum utan att skämmas. Nu på lördag har ni möjlighet att återuppleva det bästa 90-talet hade att erbjuda när festivalen Vi som älskar 90-talet går av stapeln i Pildammsparken i Malmö. En heldagsfestival med betoning på eurodance och europop. I lineupen märks bland andra Vengaboys, Snap!, Haddaway, 2 Unlimited, Dr. Alban, E-type, Whigfield, Basic Element, Paradisio och Jenny från Ace of Bace. Detta kommer garanterat att bli sommarens stora dansfest, så missa inte!

För att ni ska kunna peppa upp er inför lördag bjuder vi på en spellista med de 50 bästa eurodance-låtarna.