Krya på dig Leon Russell

Foto: Jonath Mathew/ROCKFOTO

Foto: Jonath Mathew/ROCKFOTO

En av musikvärldens übercoolaste legendarer fick i förra veckan en hjärtattack, och i denna vecka genomgår Leon Russell, 74, en operation till följd av detta. HYMN önskar honom ett snabbt tillfrisknande.

Under sin långa karriär har Russell spelat med en svindlande mängd artister, och bland hans många samarbeten trängs bland andra Joe Cocker, Delaney & Bonnie, Bob Dylan, Ray Charles, the Rolling Stones, Frank Sinatra och Willie Nelson.

Han ingick på 60-talet i The Wrecking Crew, som var en grupp studiomusiker i LA, som spelade på snart sagt allt som spelades in i stadens stora studios, och har fortsatt även efter den tiden med en uppsjö bland ovan nämnda samarbeten, och även sedan han återvänt till Tulsa.

Som låtskrivare har han inte minst skrivit låtar som nått enorm framgång med andra artister, och hans ”A Song For You” har spelats in av ett 40-tal artister, bland vilka såväl Amy Winehouse som Whitney Houston återfinns.

Leon Russell är i sanning multi-instrumentalist, men det är bakom pianot som vi känner igen honom bäst. I en HYMN-intervju för några år sedan avslöjade Russell att han som ung studerade för att bli klassisk pianist, men att motoriken till följd av en komplicerad förlossning inte räckte till, i alla fall inte för hans egen ambitionsnivå. Han är i stället en av de skickligaste pianisterna i den moderna musiken, med många berömda pianospelande artister som fans, och då med Elton John i spetsen.

Leon berättade också, i samma intervju, om tidpunkten då den moderna musiken en gång för alla tog över. Den var under en inspelning med Aretha Franklin i början av 60-talet, då stråksektionen, en samling herrar i kostym och slips – skolade för klassisk musik och mindre entusiastiska över att vara tvungna att förtjäna sitt uppehälle genom att spela på skivor med modern musik – plötsligt började applådera när Aretha och Leon hade spelat in något spår. Historiens vingslag. Det var så bra att det var dags att ge sig. Det är inte så länge sedan egentligen, men Leon var där, och han har så många gånger varit där när något speciellt har hänt i musiken.

Vi önskar honom ett snabbt och fullt tillfrisknande, och att han tar det lite lugnt med turnéplanerna framöver.