Demonen: ”Inget motiverar människor så mycket som rädsla”

Foto: Jonas Fransson

Foto: Jonas Fransson

Demonen kommer från Göteborg och gör ”black and blue krautadelic”. Häromåret kom andra ep:n Undergången med sång som för tankarna till Thåström och musik som påminner om en tid då de svenska postpunkbanden bar namn som Brända Barn och Cortex.

Den 13 augusti tar det femhövdade bandet sin blandning av intressanta svenskspråkiga texter, starka melodier och mörkt mangel till nya Subkultfestivalen. HYMN:s Anton Lindskog ställde några frågor.

Vilka är Demonen?

– Vi pratar ogärna om oss själva som individer. På scen är vi mer som fem kostymer av kött. Atmosfären och musiken är resten. På många sätt är vi ganska olika men vi har en gemensam vision. Vi har upplevt mycket och inspirerats tillsammans.

”På scen är vi mer som fem kostymer av kött”

Vad inspirerar Demonen?

– Rädsla. Ångest och sådant… Inget motiverar människor så mycket som rädsla. Vi tror att det är den sortens musik folk behöver som mest. Det sista man vill höra när allt är åt helvete är hur bra andra mår. Då är mörkret ens bästa vän.

Ni spelar ”black & blue krautadelic”. Vad innebär det?

– Vi spelar en blandning av postpunk och krautrock, kan man nog säga. Något psykedeliskt med dystra toner och melankoli.

Jag tycker mig höra ekon av svensk 80-talspostpunk i er musik. Cortex är en stark referens. Är det en viktig inspirationskälla?

– Det var inget vi hade i åtanke från början. Då fanns ingen särskild tanke utan det blev vad det blev. Allt började med att vi samlades en kväll och blev kraftigt berusade i en replokal. Efter ett tag skrevs låtarna i princip av sig själva. Plötsligt stod vi där med en handfull låtar vi alla kunde relatera till och ett band vi alla passade in i. Man inspireras ju alltid av någonting, medvetet eller inte. Cortex kan mycket väl ha spelat viss roll, ihop med mycket annat.

”Plötsligt stod vi där med en handfull låtar vi alla kunde relatera till”

Vad kan vi förvänta oss av er spelning på Subkultfestivalen?

– Vi kommer att ge en del av oss som inte går att få på något annat sätt. Det blir starka känslor och vårdslöst mangel.Lite som Allsång på Skansen. Fast i helvetet. Och ingen sjunger med.

Vad har Demonen annars för planer den närmsta tiden?

– Vi har börjat förbereda för inspelning av en ny EP. När den släpps kan vi inte svara på än. Den som lever får se.