Centinex – Doomsday Rituals

Det löper en röd tråd genom svensk ädelmetall just nu. I våras släppte October Tide den smått fånigt utmärkta Winged Waltz. I september kommer Volturyons tredje album, finfina Cleansed by Carnage. I dag släpps både en ny Diabolical-ep och denna platta – uppföljaren till Centinex magnifika comebackplatta Redeeming Filth.

Fyra rätt olika släpp, men alla riktigt trevliga och med en eller flera Centinex-medlemmar i lineupen. Tre av dem dessutom med samme sångare; Alexander Högbom har blivit en av Metall-Sveriges säkraste kvalitetstämplar.

Precis som föregångaren är Doomsday Rituals en aldrig sinande källa av knivskarpa riff, tempoväxlingar, finurliga texter och sanslöst röj i låt efter låt efter låt. Bandet får för andra plattan i rad det där självklara flowet som i stort sett bara Grave lyckas med annars i den här genren.

I solot i ”Sentenced to Suffer” hintar gitarristen Sverker Widgren några få sekunder, men ändå väldigt tydligt, åt både Metallica och Slayer. Det är den typen av detaljer som gör det så lätt att gilla det här bandet.

Det är bara att konstatera att Centinex har magiskt kranvatten i replokalen och spottar ur sig mästerverk efter mästerverk, både individuellt och kollektivt.

[Agonia Records, 8 juli]

9