Så lurade aktivistgruppen The Yes Men Roskildepubliken

theyesmen

Temat för årets Roskildefestival var jämlikhet och mänskliga rättigheter, ett tema som festivalen också kommer ha 2017 och 2018. Att Roskilde har ett så uppenbart politiskt tema känns logiskt eftersom de alltid har haft en sådan sida.

För att uppmärksamma temat bjöd festivalen in en mängd aktivister och konstnärer till att genomföra diverse projekt under veckan. Mest uppmärksamhet fick den amerikanska aktivistgruppen The Yes Men (mest kända för sina tre filmer They Yes Men, The Yes Men Fix The World och The Yes Men Are Revolting) vars aktion innefattade bl.a. falska skyltar om övervakning och den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden.

När jag träffar The Yes Mens Mike Bonnanon sitter han och redigerar den film som ska bli resultatet av aktionen som de genomfört dagarna innan. Det är intensiva dagar, särskilt som Roskilde-aktionen följer en i USA väldigt uppmärksammad aktion där man driver med vapenlobbyn NRA. Mike förklarar att de velat samarbeta med Roskilde länge men att det först i år varit praktiskt genomförbart.

– Tillsammans med Daniel, en av Roskildes medarbetare, så kom vi på idén med skyltarna. Vi satte helt enkelt upp skyltar som informerade om att Roskilde har en ny datapolicy och att all data från besökarnas mobilsamtal och internetsurfande samlas in av Roskilde.

Hur reagerade besökarna på skyltarna?

– Folk blev arga, riktigt förbannade, säger Mike. Och det är det som är skämtet bakom skyltarna: Roskilde samlar inte in någon information, men den här sortens informationsinsamlade sker hela tiden. Stater gör det, storföretag gör det, vår data samlas in hela tiden. Så det folk blev rasande över sker faktiskt, bara inte här på festivalen.

”Stater gör det, storföretag gör det, vår data samlas in hela tiden”

– Vi fixade ett ställe där folk kunde komma och klaga. Sean, en av The Yes Men, stod i båset och tog emot klagomålen. Folk kom dit och skrek på honom. Efter att de skrikit klart så förklarade han vad som egentligen var på gång. Vi var ju inte ute efter att driva med besökarna, vi ville bara göra folk arga på något som de faktiskt borde vara arga på hela tiden.

Mike förklarar att det nog inte var så roligt för dem som arbetade med festivalen. Han och de andra i Yes Men är vana, den här sortens trick ingår i princip alltid i aktionerna Yes Men gör. Men är man inte van så är det nog inte så kul att ljuga för pressen när de ringer och vill ha svar.

– Så de där tjugofyra timmarna när skyltarna satt uppe och Roskilde-medarbetarna var tvungna att säga att det faktiskt var så som Roskildes nya datapolicy är – de var nog inte så kul.

Vad gjorde ni efter de tjugofyra timmarna?

– Jo, efter allt det här med skyltarna så kom Edward Snowden till Roskilde. Eller i alla fall en person som sa att han var Snowden, en skådespelare som imiterade Snowden och såg ut som honom. Vi trodde inte det skulle funka, vi trodde folk direkt skulle skrika: ”det där är inte Snowden, vad är det här för skit?”. Men det gjorde de inte.

– Låtsas-Snowden höll ett tal, och efter talet avslöjade han att Roskilde inte samlar in data från besökarna, men att staten och företagen gör det. Och så avslöjade han att han inte var Snowden men att den riktiga Snowden skulle hålla ett tal över Skype på Roskilde nästa dag.

– Talet som Snowden – den riktiga Snowden – höll gick väldigt bra. Folk här på festivalen verkade verkligen ta till sig det han sa. Snowden pratade om övervakning, hur den sker och vad den innebär. Och gjorde en tydlig koppling till temat om mänskliga rättigheter, om hur övervakningen äventyrar våra mänskliga rättigheter.

Hur var det att göra en aktion på Roskilde-festivalen?

– Det var väldigt intressant att göra en sån här grej på en festivl, en väldig skillnad mot vad vi brukar göra. Det finns en väldig potential i en sådan sak som Roskildefestivalen. Som bygger på ideellt arbete och där det finns en kultur av att delta och en stark känsla av gemenskap.

”Väldigt få festivaler hade tillåtit något sånt här, och extremt få hade själva deltagit”

Hade ni kunnat göra det på vilken festival som helst?

– Väldigt få festivaler hade tillåtit något sånt här, och extremt få hade själva deltagit. Men Roskilde var med oss hela tiden, stöttade oss hela tiden. Jag tror att det här är en del av Roskildes vilja att bli mer aktivistiska, som årets tema är en del av.

Kommer ni göra något mer med det här?

– Just nu arbetar vi på filmen om aktionen, den kommer släppas nästa vecka, kanske på måndag, om vi hinner.