Ken Ring – XXV

Efter sju års albumtystnad är Ken Ring tillbaka med ett nytt album, XXV, som släpps via hans eget bolag Masa Music.

Ken Ring, som slog igenom med bara sitt förnamn, blev känd för allmänheten med sin låt ”Mamma”, och på senare år har vi sett honom i det folkliga tv-programmet Så mycket bättre där han var öppenhjärtig med sin svåra uppväxt och hur det var att växa upp i Stockholmsförort. Låtarna på XXV följer samma tema och det tycks som att Ken Ring fortfarande bearbetar minnen från förorten, förluster och sorg.

Jag är ledsen att säga det, och jag säger det med största respekt för Ken Rings upplevelser, men rent musikaliskt hade jag förväntat mig en större utveckling på sju år. Det är som om tiden har stått still. Eller är han bara nostalgisk? I låten ”Legend” är det dock till en fördel, den låter som svensk hiphop gjorde för några år sen och har ett tidlöst beat. Redan efter några lyssningar känns den som en klassiker.

Låtarna ”For the Ghetto”, ”Skriver vidare”, ”Don Rene” och ”Känner du igen mig” är ärliga men de handlar i stort sett om samma sak; hans uppväxt, kriminalitet och förorten, och de hade lika gärna kunnat ha släppts på ett album för 10 år sen.

Singeln ”Ger dig allt jag har” släpptes med video för en vecka sen, kanske med en förhoppning om att värma oss i vårkylan. Men texten ”snälla kan du ge mig, ditt nummer och en puss” ger mig mer en vibb av en störig kille på krogen man vill bli av med än något jag blir varm och avslappnad av. Själv har han beskrivit låten som en hyllning till kvinnan: ”Kvinnan är det bästa som finns och jag lever för att älska henne”.

Om du vill spara din tid ska du lyssna på ”Legend”, som är bäst på albumet, men ge även ”Hooden” och ”Känner du igen mig” några lyssningar.

I sommar är Ken Ring aktuell med spelningar runt om i Sverige och jag tror han kommer göra särskilt stor succé när han spelar i Hässelby gård, som den lokala Sverigestjärnan han är.

[Masa Music, 20 maj]

4