Ibland är resultatet detsamma oavsett syfte – tankar om ”#antitalang”

Adam Tensta. Foto: Olle Enqvist/Rockfoto

Adam Tensta. Foto: Olle Enqvist/Rockfoto

För en vecka sen släppte rapparen Henok Achido en disslåt vid namn ”#antitalang” dedikerad Adam Tensta. Detta efter en längre disskampanj riktad mot densamme på Instagram.

De båda rapparna har tidigare varit kollegor, men nu verkar den relationen ha förändrats. Bland annat la Achido upp en meme föreställandes en gravid Adam. Det hela började dock med en utmaning om en klassisk rap-battle – en utmaning som Adam besvarat med total tystnad.

I ”#antitalang” går Achido hårt åt och kritiserar framför allt Adam Tensta, men även Babak Azarmi – grundaren av hiphop-kollektivet RMH – får sin en del av kritiken.

Achido angriper den folkkäre Adam på en rad olika punkter och mycket kretsar kring att han är just folkkär. Henok verkar mena att vägen dit inte har varit äkta. I texten rappar han om att Adam säljer ut sin ofödda bebis, han ifrågasätter Adams veganism (”du gillar din läsk och kanelgifflar”), han säger att offerkoftan passar Adam och kallar honom både ”husblatte” och ”maricón” (maricón är ett nedlåtande ord för bög på spanska). Det är med andra ord vassa dissar som riktas mot Adam Tensta.

Avundsjuka, gammalt groll, något personligt… Det finns olika teser om varför Henok Achido är så arg som han faktiskt verkar vara.

Visst har Adam under senaste tiden tagit många PK-poäng, om man vill se det så, som troligen gjort hans kändisskap gott. Han deltog i Fatta Man-kampanjen (kampanj för införandet av en samtyckeslag) och medverkar på ”Det börjar med mig” – en låt som syftade till att ifrågasätta mansrollen. Vidare skapade Adam stor uppmärksamhet när han vid en intervju i Nyhetsmorgon i TV4 gick ut ur lokalen för att markera sitt antirasistiska ställningstagande. Just nu är han och flickvännen Jenny Nordlander (som är chefredaktör för Nöjesguiden) aktuella i Youtube-kanalen Gravid, vecka för vecka, där de två pratar om sina tankar kring föräldraskapet. Alla dessa saker tas upp i låten.

Hur pass äkta Adam Tensta är i sin antirasism, sin papparoll eller i sin feminism kan jag omöjligt veta, men det är intressant att diskutera eftersom Adam Tensta till viss del fyllt ett tomrum som funnits. Manliga rappare har traditionellt rappat om mycket som hör den stereotypa mansrollen till (även om det är viktigt att understryka att all hiphop absolut inte är så, vill inte spä på någons fördomar). Jag upplever verkligen att det saknats en diskussion om mansrollen utifrån manliga musikers perspektiv.

I den tidigare nämnda låten ”Det börjar med mig” rappar Adam raderna ”vårt förhållande, det blev som ett krig, vi sköt ner varandra för att hitta sanningen i, varför jag fann det var enklare att vara intim med någon jag inte känner hellre än att prata känslor”. Denna insikt om hur det är lättare att ha sex med en okänd än att prata känslor är en insikt jag önskar att fler killar gjorde – just för att den säger mycket om mansrollen. För mig framstår de raderna som mer äkta än många andra feministkillars ekande.

Jag tror också att Adam Tensta vinner bra publicitet genom sitt medverkande i Gravid, vecka för vecka hos den stora massan (har dock ingen aning om vilka som tittar på det), men jag noterar att han lyssnar uppmärksamt när hans flickvän pratar och att han är delaktig i resonemangen kring babyprylar och graviditet. Gör han detta enbart för att framställa sig själv som en schysst feministkille? Är han verkligen så utstuderad? Jag vet inte.

Men visst, jag hör dig Henok, det är frustrerande när någon inte lever som den lär och dessutom vinner en massa kredd för det, och du vet troligen mycket som jag inte vet. Men jag måste säga att ibland är resultatet detsamma oavsett syfte. Förhoppningsvis inspirerar Adam andra manliga musiker till att reflektera över könsroller och det är värt väldigt mycket.