SPELLISTA: En liten återblick på svensk populärmusik 2011-2015

Sibille Attar spelar på Popaganda festival Stockholm 2013 08 31 Foto: Mattias Pettersson Rockfoto

Det finns två saker som smått irriterar mig i dagens musikklimat. Det ena är att ett fåtal artister får press vad de än gör, även om det knappt handlar om musik. De som inte ingår i den exklusiva skaran får i bästa fall några rader i bloggar och webbmagasin. Oavsett hur bra musik de gör. Jag får intrycket att människorna är minst lika intressanta som musiken.

Den andra saken som stör mig något är fokuset på det innevarande året och hysterin att ha så bra koll på det mesta som släpps så ens personliga årslista i slutet av året blir så heltäckande som möjligt. Detta leder till att musik från de år som passerat mer eller mindre slutar exponeras så fort året är till ända. Vilket gör att kolossalt mycket bra musik passerar som dagsländor trots att den förtjänar så mycket mer.

För att råda bot på detta har jag sammanställt en spellista med 100 bra svenska låtar från åren 2011-2015. Jag har exkluderat alltför kända artister och sådana som ständigt får press eller syns på alla mingelbilder från grammisgalan och P3 Guld. De har redan de kanaler de behöver. Listan saknar i stort också hiphop och metal, vilket bara kan skyllas på min relativa okunskap i dessa genrer. Och listan är inte heller ett försök att plocka ut ”de 100 bästa” – bara en trevlig spellista helt enkelt.

Här följer sju timmar med ej överexponerad, fantastisk svensk musik från 2011-2015.