VIDEOPREMIÄR: Soil Collectors – ”Windbird”

Göteborgsbaserade Soil Collectors verkar i gränslandet mellan schamansk blues, pop och elektronik. Influerade av bland annat skandinavisk körtradition och andra gamla musikkulturer experimenterar de med rytm och röst.

Bandet har tidigare gjort musikvideor i öknar och på fjälltoppar samt spelat nakna under en performance i en gruva. Det ryktas också att varje liveframträdande de gör är något alldeles unikt. Soil Collectors är med andra ord ett extremt spännande projekt värt att hålla ögonen på.

Nu är de aktuella med albumet Tay-tay Leet-Kah lah som har producerats tillsammans med Filip Leyman (som står bakom album med bland andra Anna von Hausswolff och Xenia Kriisin) och som ges ut via Havtorn Records.

Albumet innehåller låtar som bland annat baserats på legender och myter från folkslag runt om i världen. Låten ”Windbird” är inspirerad av två olika folksägner.

– De kommer från inuiterna på Grönland. Vid tider av svält och kalla vintrar valde ut en man, den med mest överlevnadsförmåga, som fick lämna gruppen och gemenskapen för att leva resten av sitt liv i ensamhet ute i det vilda. Då detta företag var omöjligt att överleva, dog dessa män. Minnet av dessa individer levde formades så småningom till en sägen. Man sa att dessa människor blivit förvildade och förvandlats till rovdjur. Detta för att förhindra nära och kära att gå ut och söka upp männen som troligtvis redan var döda, berättar bandet.

Premiärkolla på den vackra videon till ”Wildbird” nedan: