
Seluah Alsaati vid klimataktionen #Växthuset.
I Stockholm pågår sedan januari en klimataktion utanför en av politikens högborgar, Näringsdepartementet. Aktionen #Växthuset, som Greenpeace ligger bakom, har fått fysisk form i form av just ett växthus, där debattörer, politiker och artister syns och hörs långt in i maktens korridorer tack vare förstärkarna på gatan utanför. Miljöfrågor lyfts med hjälp av olika uttryck och protester görs mot oansvarig klimatpolitik.
Seluah Alsaati, som kallar sig Seluah som artist, är en av dem som tagit sig till Vasagatan i Stockholm city en fredag eftermiddag i februari, för att göra det hon kan för klimatkampen. Hon tycker det är sjävklart att agera för en bättre värld och mot dåliga politiska beslut.
Varför engagerar du dig i klimatfrågor?
– Jag är engagerad i det mesta som rör aktivistvärlden. Klimatfrågorna tycker jag är viktiga därför att de har ett väldigt tydligt klassperspektiv. Det är framför allt rika i västvärlden som smutsar ner klimatet, men det är de fattiga som blir drabbade i områden där det till exempel blir stor torka eller där det blir stora översvämningar, så man tvingas fly.
Ansvaret är allas, alla kan göra något, tycker Seluah. Men framför allt är det politiker som måste ta sitt ansvar.
– Vi måste jobba på alla sätt vi kan för att på en strukturell nivå minska utsläppen. Men det är inte bara jag som ska bli bra på att byta glödlampor, det är framför allt makthavare som måste göra något, det är på de politiska och ekonomiska instanserna det måste tas ansvar. Vi måste se till att det blir lätt och billigt att vara miljövänlig. Till exempel bör man satsa på att bygga ut kollektivtrafiken och sänka priset för månadskort istället för att bygga fler motorvägar.
Musiker, artister, konstnärer – har de ett särskilt stort ansvar eftersom de kan nå ut till många?
– Nej…eller jo! För mig är musiken ett sätt att få ut ett budskap. Och posein också. Det är istället för att skriva en debattartikel. Och absolut, då kan man ju nå ut till fler. Jag tror att kultur och politik och samhällsengagemang är tätt sammankopplat. Fast det finns de som hävdar motsatsen, säger Seluah och skrattar till.
Berätta om din debutsingel ”Min kropp är min” som du framför här vid #Växthuset.
– Temat är kvinnors rätt till sin egen kropp. Låten släpptes i samband med diskussionen om sexuella trakasserier på offentliga platser, där alla helt plötsligt började engagera sig. Det är bra att fler engagerar sig för kvinnors rättigheter, men med den här låten ville jag lyfta fram det absurda med att jag ens ska behöva säga att min kropp är min. Det är ett kontroversiellt ställningstagande i vissa kretsar, bland vissa killar, som ser mig som deras egendom, säger Seluah.
– Jag vill att det ska vara en feministisk kamplåt också, för alla oss systrar som kämpar varje dag.
Det märks att Seluah är engagerad i det hon gör. Hon pratar passionerat om att alla positiva samhällsförändringar skett för att folk gått samman för samma sak. Och hon kommer tillbaka till hur viktigt det är att göra sin röst hörd. Klimataktionen #Växthuset hon själv deltar i iär en liten, men viktig, del av en större global kamp, säger hon.
– Ansvaret måste föras över från individen till samhället, och för att få politiker att fatta rätt beslut måste man opinionsbilda, konstaterar hon.
Sedan levererar hon klimatkamp med hjälp av spoken word, och avslutar med kvinnokamp och smattrande rap.
Aktionen avslutas med fest på fredag den 26/2 utanför Näringsdepartementet mellan 12-17 med uppträdanden av Cleo och Jenny Wilson.