Hallå där… Elena Wolay – ny musikproducent på Inkonst i Malmö

499E02D5-C186-4177-B8F5-CBC7D40A9AE3

Inkonst i Malmö räknas av många som en av stadens allra bästa scener för experimentell musik. Nu tar ställets ena konstnärliga ledare och musikproducent Ulf Eriksson tjänstledigt i ett år. Hans plats kommer att fyllas av Elena Wolay, som bland annat ligger bakom projektet Jazz Är Farligt och som skrivit om musik i Lira och Feministiskt Perspektiv. HYMN blev givetvis nyfikna.

Jag vet att du har ett gediget CV, men hur hamnade du i musikbranschen från första början?

– Jag har jobbat mer med kultur än i musikbranschen skulle jag säga, trots att jag haft hand om en massa band som ska säljas in. De akter som jag jobbat med (till exempel Audionom) har haft politiska ställningstaganden som ambition, jag har hjälpt dem med att sprida det och med det praktiska runt omkring det hela förstås. Detta var också innan jag blev journalist vill jag påpeka…

– Hur som helst så hamnade jag i nattsuddet, precis som alla andra 18-åringar gör. Då var ett av mina favoritställen Berns i Stockholm, jag besökte det hela tiden. Inom kort fick jag ett jobberbjudande av dåvarande chefen Ingmari Pagenkemper som idag är VD för Södra Teatern i samma stad. På Berns fick jag testa mig fram genom att spela skivor, driva klubbar och koncept i nattklubben och på terrassen. Nu, flera år senare, driver jag festivalen Jazz Är Farligt på Liseberg under Jazzveckan. Jag har sedan dess även fyllt luckor i olika städer musikaliskt, men också skrivit för en drös tidningar och tryckt mitt egna fanzine och spridit den runt hela landet.

”Det är också väldigt skönt att publiken i den alternativa musikscenen är så trogen”

Vad är det som driver dig?

– Jag brinner för alternativ musik, vill hjälpa den att nå fram och strävar hela tiden efter att hitta till en ny publik lika mycket som jag vill tillfredsställa den gamla. Det är också väldigt skönt att publiken i den alternativa musikscenen är så trogen!

Du har tidigare mest arbetat i Sveriges andra två storstäder. Vad är det med Malmö som lockar och vad har du hittills fått för uppfattning om stadens musikliv?

– Jag har bara bott i Malmö i en vecka och har inte hunnit vara här nere så mycket tidigare heller eftersom jag knappt haft någon ledighet under flera år. Men jag har alltid haft en positiv inställning till Malmö och haft god kontakt med skivaffärer som Rundgång och arrangörer som Rickard Daun (som skapat musikaliska mirakel på Inkonst bland annat). Malmös musikliv har alltid varit levande med hjälp av några få drivande personer, precis som i alla andra städer. Men det finns också ett helt annat lugn här som jag verkligen gillar.

”Jag vill verkligen göra underverk under mitt år på Inkonst eftersom jag respekterar stället”

 Vad ser du som din största utmaning under det här året?

– Oj, det där är ju så personligt. Jag vill verkligen göra underverk under mitt år på Inkonst eftersom jag respekterar stället och vill vårda den respekten. Det är sällan man känner så. Men den största utmaningen är väl att hålla det fungerande på så många olika nivåer? Det är ju ett stort hus. Ett underbart sådant.

Inkonst har ju precis fått nytt alkoholtillstånd. Hur tror du att det kommer att påverka verksamheten?

-Alkoholtillståndet kommer självklart att betyda en del, men exakt vad det vet vi inte ännu… Mitt fokus är att boka ett så bra program som möjligt. Men det är ju såklart superkul att vi har fått ett alkoholtillstånd. Vill man ta ett glas när man ser en spelning ska man kunna göra det, det gör upplevelsen trevligare.

  ”Jazz är min gud, punk är min satan och elektroniskt är något mitt emellan” har du sagt. Kan du ge några mer konkreta exempel på band och artister som gillar just nu?

Uran GBG är ett band som jag tycker skulle lyftas fram lite mer och förutom Dungens musikaliska värld så ser jag fram emot Köpenhamnsbaserade noise-kvartetten Selvhenters kommande musik. Jag kommer också följa Nicole Sabouné med spänning under våren. I lurarna har det varit mycket Amon Düül II och International Harvester på sistone – sistnämnda med anledning av att jag just färdigställde en radiodokumentär för P2 om bandmedlemmen Bo Anders Persson. Honom ska jag även försöka få ner till Inkonst för en solokonsert kan jag avslöja.

Nåt speciellt Inkonst-event under våren som du vill lyfta fram? Varför?

Intonal-festivalen är en perfekt introduktion till den experimentella världen skulle jag säga, en start för den som har svårt att hitta dit och till dess akter. Dessutom så kommer vi ägna en hel afton till danska motståndsrörelsens elektronisk-musik-gudinna, Else Marie Pade, som för mig betytt otroligt mycket. Ljudkonstnären Jacob Kirkegaard kommer vara på plats för att berätta om sin vän och samarbetspartner som gick ur tiden tidigare i år. Jacob kommer också att presentera Else Marie Pades verk Faust live.