Idag är det exakt en månad sedan David Bowie avled i sviterna av cancer och efter beskedet har hyllningarna avlöst varandra. HYMNs Daniel Andersson återvänder till Brixton-sonens storhetstid på 70-talet för att lista popikonens 20 bästa b-sidor.
(uppläget bygger på samma princip som 60-talets 100 bästa b-sidor).
20″Memory Of A Free Festival Part. 2″ (1970)
”Memory Of A Free Festival” avrundar 1969 års Space Oddity och rankas som en av Bowies främsta stunder i början av karriären. Singelversionen från 1970 skiljer sig en hel del från originalet och en av orsakerna är att producenten Tony Visconti ville att båda sidorna skulle fungera som separata singlar. Detta är för övrigt den första studioinspelningen med fantomgitarristen Mick Ronson.
19 ”Fantastic Voyage” (1979)
”Fantastic Voyage” är underförstått en av Bowies mest politiska låtar, där mänsklighetens tillkortakommanden sätts i fokus. Låten spelades för första gången live i samband med Irakkriget i början av 2000-talet. Under hela sin karriär valde Bowie att ta ställning och ett av de mest kända exemplen är hans kritik av MTV och varför de mer eller mindre bara spelade vita artister. Åsikten förde han fram mitt under en intervju med kanalen.
In the event
that this fantastic voyage
Should turn to erosion
and we never get old
Remember it’s true, dignity is valuable
But our lives are valuable too
We’re learning to live with somebody’s depression
And I don’t want to live with somebody’s depression
We’ll get by, I suppose
It’s a very modern world,
but nobody’s perfect
It’s a moving world,
but that’s no reason
To shoot some of those missiles
Think of us as fatherless scum
It won’t be forgotten
’Cause we’ll never say anything nice again, will we?
And the wrong words make you listen
In this criminal world
Remember it’s true, loyalty is valuable
But our lives are valuable too
We’re learning to live with somebody’s depression
And I don’t want to live with somebody’s depression
We’ll get by I suppose
But any sudden movement I’ve got to write it down
They wipe out an entire race and I’ve got to write it down
But I’m still getting educated but I’ve got to write it down
And it won’t be forgotten
’Cause I’ll never say anything nice again, how can I?
18 V-2 Schneider (1977)
Vilket är det bästa sättet att hylla någon som en gillar? Bowie valde att tillägna dem låtar och ”V-2 Schneider” är en hyllning till Kraftwerks grundare Florian Schneider.
17 ”Black Country Rock” (1971)
Bowie imiterar sin vän och kollega Marc Bolan. Och alla som vill ha mer av Bowies imitationer bör lyssna på hans humoristiska kärleksförklaringar till Bruce Springsteen, Lou Reed, Iggy Pop och Bolan i samband med inspelningen av singeln ”Absolute Beginners” 1985.
A-sidan ”Holy Holy” tillhör en av Bowies mest underskattade låtar (The Spiders-versionen är min favorit).
16 ”Andy Warhol” (1972)
Att Bowie fascinerades av Andy Warhol är ingen hemlighet. Introt är en lek med sättet att uttala Warhol och likhet med sättet människor tenderade hans eget efternamn, har Bowie avslöjat att han själv blivit osäker efter alla år. Ytterligare ett bevis för hans humor och självdistans, som emellanåt osynnliggörs på grund av hans ambitiösa framtoning.
15 ”Can You Hear Me” (1975)
”Can You Hear Me” är en av Bowies bästa soullåtar, som inledningsvis gick under namnet ”Take It In Right”. Från början var låten ämnad för Lulu, men upphovsmannen gjorde den till sin egen. Missa inte duettversionen tillsammans med Cher (inspelad i samband med Cher Variety Show 1975).
14 ”Repetition” (1979)
Bowie har sällan varit mer rak på sak. Låten handlar om våld i hemmet och det är svårt att inte bli illa berörd.
13 ”Right” (1975)
Bowies omfamnade av soulmusiken är ett av hans djärvaste karriärsteg, vilket påbörjades i samband med Diamond Dogs från 1974, men genom Young Americans stod han med båda fötterna i Harlem (både ljudmässigt och fysiskt). Älskar varje sekund av denna låt.
12 ”Speed Of Life” (1977)
Under andra halvan av 70-talet hade Bowie och Brian Eno elektronisk lekstuga och ett av deras bästa verk är ”Speed Of Life”. Denna låt räknas som Bowies första instrumentala spår. En bra start.
11 ”Sense Of Doubt” (1977)
”Sense Of Doubt” ger mig en känsla av att vistas i ett mörkt och kallt källarhåll, medan framtiden passerar utanför fönstergluggarna.
10 ”Joe The Lion” (1979)
Krautinfluerade ”Joe The Lion” placerades som b-sida på US-versionen av ”John, I’m Only Dancing (Again)”. Baksidan är vinnaren.
9 ”Panic In Detroit” (1974)
Bowies texter är inte alltid lätta att förstå, om det ens är meningen. Det sägs att ”Panic In Detroit” handlar om oroligheterna som inträffade i Detroit 1967. John Lee Hooker skrev ”The Motor City Is Burning” i samband med revolten.
8 ”Word On A Wing” (1976)
Detta är en av Bowies mest eleganta låtar. Om det hade funnits LP-skivor under barocken skulle detta album ha spelats flitigt bland herrar och fruar på slott som Versailles.
7 ”A New Career In A New Town” (1977)
Om jag hade hört ”A New Career In A New Town” 1977 hade jag inte haft förutsättningarna att beskriva denna låt med ord. Det har jag egentligen inte 2016 heller. Kan dock konstatera att Bowie återanvände munsplet när han spelade in ”I Can’t Give Everything Away” från aktuella avskedsalbumet Blackstar.
6 ”Queen Bitch” (1973)
Lite Velvet Undergound..
5 ”Hang On To Yourself” (1972)
Bowie har en förmåga att låta smärtsamt nonchalant och denna känsla präglar ”Hang On To Yourself” från början till slut. Kortlivade Arnold Corns spelade in den allra första versionen av nämnda låt (ett band som Bowie grundade i början av 70-talet).
4 ”Lady Grinning Soul” (1973)
Mike Garsons svävande piano sätter tonen och Bowies plågade röst ger ”Lady Grinning Soul” ett evigt liv. Det sägs att skådespelerskan Claudia Lennear inspirerade, samma person som porträtteras i The Rolling Stones ”Brown Sugar” från 1971.
3 ”Ziggy Stardust” (1972)
Under högstadiet blev texten till ”Ziggy Stardust” en anledning att ignorera omvärlden, det blev självklart att inte göra som alla andra. Attityden och andemeningen gjorde mig till en självständigare människa. Musik kan påverka på alla möjliga sätt.
Ett av Bowies signum har alltid varit hans hår. I dagarna kom det tråkiga beskedet att hans personliga frisör Teddy Antolin gått bort. Vad hade Ziggy varit utan sin frisyr?
2 ”Quicksand” (1974)
Okultism är ett återkommande tema i Bowies låtar och portalfiguren Aleister Crowley nämns redan i den första meningen. Detta intresse är en av anledningarna till att många ägnat oräkneliga timmar för att tyda låttexter och fotografier. Oavsett tema är ”Quicksand” en av upphovsmannen mest bedårande poplåtar.
1 ”The Man Who Sold The World” (1973)
Tolkningarna går i sär gällande ”The Man Who Sold The World”, men de flesta är överens om att detta är en av 70-talets bästa låtar. Låten äger en svindlande dragningskraft, det är som att falla i trans. Konsekvensen blir ett maniskt tryckande på play.
En sammanfattande Spotifylista.