
I sin långa karriär kommer den senegalesiske artisten Baaba Maal ut med ett nytt album, The Traveller, i januari. I dagarna har han varit värd för sin egen festival, Blues du Fleuve, hemma i Senegal, och efter nyåret besöker han åter Europa för att spela sina nya alster. HYMN fick ett samtal med Maal inför detta.
Han föddes 1953 och fick fart på sin musikaliska karriär under andra hälften av 70-talet, Baaba Maal. 1984 bildade han sitt band, Daande Lenol, med sin oftast närvarande bäste musik-kompis, gitarristen Mansour Seck, vid sin sida. Sedan dess har albumutgivningen varit stor, och samarbetena många för Baaba Maal, som också garnerat karriären med en Grammy-nominering och med FN-uppdrag.
”Jag uppskattar sannerligen att få bo där och det är i Afrika som jag blir inspirerad”
Maal har samarbetat med Angelique Kidjo, Brian Eno och inte minst med Peter Gabriel, för att nämna några i den stora samlingen av tunga namn i hans CV. Och på nya alstret samarbetar han med Mumford & Sons. På Baaba Maals hemsida trycks det på att albumtiteln var självklar efter den nomadiska livsstil som en musikant haft i några decennier, men Maal själv säger något aningen annat till HYMN:
– Jag skulle inte vilja bo någon annanstans än i Afrika. Jag uppskattar sannerligen att få bo där och det är i Afrika som jag blir inspirerad. Jag ser också så många förändringar på den kontinenten, som jag inte skulle kunna se om jag var för långt bort.
Att Maal har nomader bakom sig i släktleden må vara hänt, och även närvarande i hans musik, men han talar också väldigt gärna om den fasta boplats där han växte upp.
– Jag växte upp i Podor, som är en väldigt kulturell stad. Alla som kommer därifrån håller på med något kulturellt. Alla evenemang har kulturella drag. Podor ingick i Maliriket. Det är en mångkulturell stad där ett stort flertal afrikanska kulturer har samlats, och också porten till Arabvärlden. Podor är en stad som har haft tur kulturellt.

Under sin långa karriär har Baaba Maal ömsom sökt sig tillbaka till sina musikaliska rötter, som på det hyllade albumet Baayo från 1991, ömsom kombinerat gammalt med nytt i en rad olika former – och inte minst genom att blanda traditionell afrikansk musik med elektroniska element. Han har också letat sig vidare via rötterna – ett sökande som ledde till samarbetet med Afro Celt Sound System.
– Det finns ett samband mellan afrikansk och keltisk musik, säger Maal. En kora passar bra till en keltisk folksång, och det är enkelt för afrikanska och keltiska musiker att jamma ihop.
Han spelade en roll i introduktionen av hiphop i hemlandet när han bjöd in rapgruppen Positive Black Soul till att medverka på ett av sina album, och hiphoppen har sedan dess vuxit sig stark i Senegal.
”Det är en av de största utmaningarna att arbeta med humanitära frågor”
Maals engagemang i humanitära frågor har varit påtagligt under hans karriär, och Maal har använt sin kändisstatus för att dra uppmärksamheten till olika samhällsproblem, och då inte minst till HIV-frågan i hemlandet.
– Det är en av de största utmaningarna att arbeta med humanitära frågor, säger han.
Angående nya albumet uttrycker Baaba Maal uppskattning inför samarbetet med Mumford & Sons.
– De är väldigt bra människor och artister, och det var en stor glädje ett arbeta med dem. Jag ser verkligen fram emot att få spela med dem igen.
”The Traveller” släpps den 15 januari och Baaba Maal påbörjar sin nästa europaturné i Berlin den 13 januari.