Tyred Eyes gör sig redo för vita duken

Göteborgsbandet Tyred Eyes nöjer sig inte med att vara ett rockband som spelar live och släpper musik. De vill även synas på vita duken. Drömmar ska förverkligas och i samband med att de firar nya singeln Arms 1 (Nothing Lasts)/Arms 2 (Measure) FOLK, passar de även på att premiärvisa filmen med samma namn.

Musikhistorien är kantad av band som förlorat sig själva genom att sätta igång en förnyelseprocess. Musiken blir uddlös, lyssnarna känner inte igen sig. Andra band ignorerar vikten av förändring. Ett av populärkulturhistoriens mest välkända exempel på en lyckad förvandling är Fleetwood Mac, som 1975 adderade Lindsey Buckingham och Stevie Nicks till gruppens lineup (samma år släpptes klassiska albumet Fleetwood Mac).

Tyred Eyes har genomgått flera förändringar – både gällande ljud och medlemmar – sedan starten, men dagens konstellation står starkare än någonsin. Genom dubbla a-sidan Arms 1 (Nothing Lasts)/Arms 2 (Measure) har de höjt sig över mängden, gått från att vara anonyma till att stå i centrum, men utan att bli utstuderande eller effektsökande. Johanna Hellqvist påminner i de mer lågmälda partierna om Kim Gordon och musiken speglar rösten. Det är som att alla bitar fallit på plats.

Jag möter upp bandet innan deras spelning som förband åt Mikal Cronin på Pustervik. De enda som är kvar sedan starten är bröderna Erik och Martin Toresson, och därutöver hittas trummisen Joel Bjurbo, gitarristen och sångerskan Johanna Hellqvist, samt senaste tillskottet Oscar Brask. Sistnämnde adderar ytterligare en gitarr, men även sång. Mycket kunnande i ett och samma band.

Mikael Cronin 2015-11-13

Foto: Samuel Isaksson

Medlemmarna i Tyred Eyes har en avspänd och lättsam inställning inför kvällens spelning. Johanna och Martin diskuterar merch-priser och Erik påpekar att de sålde mer t-shirts tidigare i karriären. Slutsatsen blir att garageband säljer mer och att hårdrocksband säljer mest. Konserten är även ett bra tillfälle att pröva det nya materialet inför publik. Setlisten börjar och avslutas med nämnda singeln.

Er nya singel ligger långt ifrån bandets ursprung som garageband. Har medlemsbytena och förändringen av ljudbilden gått hand i hand?  

– Det har det ju, säger Erik. Varje person har tillfört en ny dimension. Från början var vi en trio, sedan kom Johanna in i bilden, vilket adderade ytterligare en gitarr och sång. Det blev så sjukt mycket bättre. Därefter anslöt Joel som är grym på trummor, han kan musik på riktigt. Multiinstrumentalist.

– Joel är bättre än oss på alla instrument, inflikar Johanna.

Joel som sitter bredvid Erik håller varken med eller säger emot. Tolkar detta som att han är på de övrigas linje.

– Och sist in är Oskar och han har tillfört sjukt mycket begåvning, säger Erik. Han är en bra låtskrivare, sångare och fantastisk gitarrist. Alla nya medlemmar har inneburit ett lyft.

– Jag håller med till 100 procent, det har aldrig varit roligare att spela Tyred Eyes-låtar. Vi är helt enkelt ett bättre band nu, säger Martin. Vi är bättre på alla plan. Och det handlar mycket om att vi fungerar bra tillsammans.

– Den nya singeln och det kommande materialet låter precis som jag alltid velat låta, fast jag inte vetat om det, säger Erik och ger intrycket av att mena varje ord.

”Den nya singeln och det nya materialet låter precis som jag alltid velat låta, fast jag inte vetat om det”

– Till en början fick jag lära mig att spela de gamla låtarna och de är inte tänkta för tre gitarrister, medan det nya materialet är inspelat utifrån våra förutsättningar, förklarar Oskar. När jag kom in i bilden hade ni precis släppt Elevator och det gällde att lära sig den skivan. För egen del är det roligare att spela det nya materialet, även om jag älskar de gamla låtarna.

Johanna berättar att hon skrev singeln för ett annat band och Erik inflikar att detta inträffat vid flera tillfällen. Det säger två uppenbara saker om medlemmarna. Tyred Eyes är bara ett av många projekt som de är inblandade i och att stressa fram musik är inget alternativ. I vissa fall får låtarna ta tid på sig att utvecklas, formas i ett nytt sammanhang och låta sig präglas av andra personer än de som hörde materialet först.

Bandet betsår av tre uttalade gitarrister och flera sångare. Hur fungerar arbetsfördelningen? Blir det aldrig bråk om vem som ska göra vad?

– Det kan jag inte påstå. Det fungerar bra, säger Erik. Men jag är nog den ende som är lite sur, jag har nog rollen som den gnällige.

”Men jag är nog den ende som är lite sur, jag har nog rollen som den gnällige”

– Men det är skitbra att någon tar den rollen, allt kan omöjligen vara bra, kontrar Oskar. Inget blir bättre av att alla håller med varandra, att saker och ting blir konsensus. Ifrågasättande är bra för kreativiteten.

Av naturliga skäl ligger fokus på det som händer nu, men i ett sammanhang där majoriteten av medlemmarna är nya – även om de spelat ihop i andra konstellationer – kan det vara intressant att gå tillbaka till de första åren. Vad är exempelvis ursprunget till bandnamnet? Erik, som är ett stort Neil Young-fan, berättar att det är ett spår från Youngs Tonight’s The Night från 1975, men med en medveten felstavning. Snyggare stilistiskt. Erik passar även på att lägga fram idén om att gruppen ska låta gästartister sjunga Youngs låtar med Tyred Eyes som kompband. men tanken vill inte fortplanta sig. Framtiden får utvisa vems vilja som är starkast. Idén om en kortfilm blev dock verklighet.

Berätta om filmen. Vad är tanken? 

– Vi gillar ju att ha olika projekt, det kan handla om turnéposters, en video eller som i detta fall en film. Att göra något mer än att bara spela, förklarar Martin. Det kan bli lite mycket, att vi tar oss vatten över huvudet.

– Vi är ganska dåliga på att repa, men bra på att styra upp andra saker, säger Erik. Vi är bättre på att fixa spelningar.

– Från början pratade vi om att spela in två låtar i Grammofonstudion, vi hade varit där tidigare i samband med Lofi Dogma-projektet förra vintern. Vi ville dit igen och med tanke på att det är ett så snyggt rum, skulle det vara passande att göra en livestudio-inspelning. Utifrån denna idé utvecklades projektet och när vi insåg att det fanns en hel del pengar i bandkassan bestämde vi oss för att inkludera personporträtt. Att göra något mer av materialet än att bara släppa två studioklipp, som sedan läggs upp på YouTube och som bara ens kompisar tittar på.

”Sedan är det ganska otacksamt att släppa musik idag, efter ett par veckor är det nya materialet redan glömt”

– Sedan är det ganska otacksamt att släppa musik idag, efter ett par veckor är det nya materialet redan glömt, säger Martin. Filmen är ett sätt att göra något mer bestående, ett försök i alla fall, men risken är ju att det bara blir ens kompisar som tittar på denna film också.

– Oavsett är det en snyggare produkt, påpekar Oskar.

Dagens skivbransch är mördande och nytt material släpps dagligen, där de stora bolagen uteslutande fokuserar på de releaser som är aktuella för tillfället. Arms-filmen är med andra ord ett svar på rådande situation. Filmen är även ett bevis på vikten av att ta vara på de möjligheter som ges, att våga göra något utöver det vanliga.

– Det som möjliggjort filmen är att min kompis Nicklas Persson ställde upp, säger Martin. Vi pratade om att göra något tidigare, i samband med förra albumet, men det passade inte med datum. Nu fick vi till det och det är inspirerande att jobba med ett proffs, han har gjort riktigt bra musikvideos innan. Han regisserade oss och är dessutom otroligt kreativ som person.

– Han filmade förresten med samma kamera som de använde när Hobbit-filmerna spelades in, säger Oskar. De kostade 300 000 kronor.

”Det är nog ganska härligt att spela inför en sittande publik, det blir mer fokus på musiken och inte på att ha ont i ryggen”

Sistnämnda information ger filmen lite extra stjärnglans. Nu återstår det endast att presentera filmen för omvärlden och det sker på FOLK. Det blir filmvisning och kortare spelning. Konserten sker inför en sittande publik, vilket är en ny upplevelse.

– Det är nog ganska härligt att spela inför en sittande publik, det blir mer fokus på musiken och inte på att ha ont i ryggen, säger Johanna.

 Foto: Samuel Isaksson

Foto: Samuel Isaksson

Foto: Samuel Isaksson

Foto: Samuel Isaksson

Efter intervjun stannar jag kvar för att se kvällens spelning, mycket för att höra hur det nya materialet fungerar live och det låter lika bra singeln skvallrat om. Tyred Eyes har något stort på gång, vilket skapar förväntningar inför framtiden. Det finna inga tydliga planer på ett album, men singelformatet passar dem alldeles utmärkt.

På torsdag (26/11) håller bandet releasefest för nya singeln och premiärvisning av kortfilmen. Dessutom spelar bandet live. Det hela går av stapeln på FOLK i Göteborg. Läs mer här.