XOV – Wild

För Damian Ardestani, eller XOV som vi känner honom, började allt med ett Twittermeddelande. Det var sångerskan Lorde som hade fått uppdraget att välja ut låtar till den kommande Hunger Games-filmen Mockingjay part 1 (2014), och hon ville att XOV skulle vara med. Det resulterade i låten ”Animal” som fick en plats på soundtracket till storfilmen tillsammans med Tove Lo, Duran Duran och Kanye West. Sedan dess har XOV bland annat släppt en EP (döpt efter låten ”Lucifer” som finns med även på debuten), spelat på Way Out West, Storsjöyran och varit förband till Tinashe på Debaser i Stockholm.

XOV berättar i ett pressmeddelande att skivan betyder allt för honom och dokumenterar resan ”från Tensta till Hollywood”. Och visst hörs det att XOV rört sig från lilla landet lagom. Han är uppfriskande självsäker, bland annat i tidigare nämnda ”Lucifer” där han bland annat sjunger ”Lucky motherfucker, you don’t know what I’d do, I used to kick it with Lucifer”. Stjärnskottets mjuka sidor kom också fram i den melankoliskt drömska ”Boys Don’t Cry”.

Soundet ligger ständigt väldigt långt fram i ljudbilden och är nästan överarbetat komprimerat, med det är också det som är typiskt för XOV. Det är inget snack om att han har talang och dessutom ett imponerande brett röstregister som gör att han kontrollerar sin falsett på ett näst intill perfekt sätt.

Det finns en del starka spår på ”Wild”, och standarden är hög, men den övergripande känslan är att plattan är något jämntjock. Sticker ut gör bland annat singeln ”DTTM (Don’t Talk To Me)” som har spelats flitigt på P3, samt ”Cocaine Karma” som avslutar skivan. Det genialiska i den låten lämnar lyssnaren med ett hopp om att XOV en dag faktiskt kan platsa bland de stora internationella namnen.

[Polydor/Island, 30 oktober]

6