Mindre och oetablerade scener: Music Lovers Records

Foto: Samuel Isaksson

Foto: Samuel Isaksson

Music Lovers Records är en oas för skivsamlare. Ägarduon Gustaf Dicksson och Anders Björnsson startade butiken 2012, men det är först i våras som de börjat arrangera spelningar och denna eftermiddag besöker albumaktuella Dödens Dal den lilla lokalen på Kyrkogatan i centrala Göteborg. HYMNs reportageserie om mindre och oetablerade scener fortsätter sin djupdykning.

Varken Gustaf eller Anders är personligheter som nöjer sig med att gömma sig bakom skivdisken. Gustaf driver bl.a. Höga Nord Rekords tillsammans med Mathias Nilsson och Anders arrangerar jazzklubben BrÖtz. Och de arbetar även med den egna skivetiketten Omlott. Dagens skivnördar nöjer sig inte med att hålla reda på originalpressningar.

Foto: Samuel Isaksson

Foto: Samuel Isaksson

– Det är ju inte skitroligt att bara sälja begagnade vinyler, drivkraften är ju att göra något mer, säger Gustaf.

”Det är ju inte skitroligt att bara sälja begagnade vinyler, drivkraften är ju att göra något mer”

Innan spelningen görs det plats, skivförvaringar omstruktureras och det är uppenbart att allt sker under spontana förhållanden. Rickard Jäverling och Henrik Von Euler souncheckar på egen hand (under gårdagen hade de relasefest på Folk). Duon är på plats för att framföra låtar från sin albumtrilogi som fulländats genom På natten, ovan molnen. Dov instrumentalmusik som emellanåt spricker upp i mer lättsamma tongångar, ungefär som titeln avslöjar.

– Både jag och Gustaf är från Borlänge, och detsamma gäller Rickard. Vi passade på att ordna en spelning i butiken. Det är nog det mest etablerade bandet som spelat, annars har det mest varit improvisationsjazz, mindre band. I torsdags hade exempelvis Chapel Productions releasekonsert.

Anders berättar att det funnits planer på att ha regelbundna spelningar en gång i veckan, men formatet har inte hunnit sätta sig. Det har blivit som det blivit och på något sätt är denna inställning talande för hela verksamheten. Lokalen fylls av både vänner, nyfikna och personer som undrar om det är stängt, men samtliga dras snabbt med i den uppsluppna stämning som skapas. Gratisspelningar på eftermiddagar är speciellt och det ger även utrymme för en yngre publik.

– Det är lite skönt att det är löst, en vecka kan det vara tre spelnigar, nästa ingen, säger Gustaf.

– Idén har funnits länge och det är ju en en vanlig företeelse att anordna mindre spelningar i skivbutiker, säger Gustaf. Problemet är att vår förra affär i antikhallarna gjorde det omöjligt, det gick inte ens att spela vinyler på valfri nivå. Det kom klagomål direkt. Den nya lokalen har också sina begränsningar, så vi håller det enkelt. Ofta akustiskt.

– Nu är det bättre, hela lokalen känns mer passande, inflikar Anders.

Antikhallarna ligger endast ett stenkast längre bort, men även om skivbutiken utgjorde en härlig kontrast till frimärkssamlare och finporslin, är dagens innergård mer passande.

Foto: Samuel Isaksson

Foto: Samuel Isaksson

Hur gör ni för att locka publik?

– Vi har inte gjort så mycket, skrattar Gustaf. De vanliga sätten som Facebook, men mycket sköter sig självt. Banden gör sitt och ordet sprids.

– Det brukar bli ganska mycket folk, 20-30 personer. Det är svårt att få in fler. Men ryktesspridning är nog den avgörande faktorn, säger Anders. Och sedan tror jag att dessa kvällar resulterar i andra besökare än vanligt, alla vill ju inte leta skivor.

Är det ni själva som letar upp bokningarna?

– Vi har inte direkt letat. Vissa är våra vänner, andra har hört att vi har spelningar, men det är inte så att vi ringer runt, säger Anders.

– Det är först nu som folk fattat att det går att spela här, inflikar Gustaf.

Music Lovers Records är en av Göteborgs bästa och mest pålitliga skivaffärer och deras spelningar följer samma linje. Det är bara att hålla utkik efter fler arrangemang, chansen är stor för nya upptäcker.

Framöver publiceras även en intervju med Höga Nord Rekords.