The Zombies valde b-sidor med omsorg

The Zombies var ett av 60-talets mest färgstarka popband. Och deras vision fulländades genom 1968 års Odessey & Oracles – en skiva som både smärtar och helar. Musiken bryts sönder för att i nästa sekund byggas upp. Det går inte att värja sig mot ”Hung Up On A Dream” eller ”Time Of The Season”. Sångaren Colin Blunstone får benen att vika sig. Den stora frågan är varför förstnämnda spår aldrig släpptes som singel.

Nu handlar inte detta inlägg om ovanstående klassiker, utan b-sidorna. Inleder med att tipsa om ”I’ll Call You Mine” (b-sida på ”Time Of The Season” från 1968).

Melodramatiska ”Maybe After He’s Gone” är ett annat fantastiskt exempel (b-sida på ”Care Of Cell 44” från 1967).

Avslutningsvis väljer jag att lyfta fram nostalgiska ”Beechwood Park” (b-sida på ”Friend Of Mine” från 1967).

Under 60-talet stod singeln högt i kurs och prestigen var stor i att släppa förstklassiga b-sidor. Det finns något magiskt med att leta reda på dessa undangömda pärlor. Ibland har det blivit större succéer än a-sidan, andra gånger har de fallit i glömska. I november och december listar HYMN 60-talets 100 bästa b-sidor och det kommer att finnas plats för både hits och bortglömda mästerverk. Publicerar i fyra omgångar med start 30 november.