Jonas Bergsten – Ska vinna en miljon inatt

Till våren! Det går inte att förneka dragningskraften, känslostormarna som förknippas med våren. Att längta efter ljuset. Jonas Bergstens debutalbum Ska vinna en miljon inatt ger liknande associationer. Jag blir varm och låtarnas melankoli bäddar in mig i tankar om nu och då. Det är inte helt enkelt att hitta rätt balans, men Bergsten undviker att bli sentimental i onödan. Att lyssna på deprimerade gitarrmän kan vara det värsta som finns.

I stort pendlar musiken mellan nedstämdhet och eufori, ungefär som livet, och att lyssna på texterna genererar allmängiltiga funderingar kring olycklig kärlek, längtan och förtvivlan. Visserligen följer musiken en bekant mall, vilket gör det lätt att avfärda Bergsten som en kopia av tidigare generationer, men personligen lyssnar jag hellre på denna skiva än brådmogen Göteborgsromantik. Umeå lockar mer.

Det är ofta vinter i Bergstens texter, det kan handla om snön utanför Tundalsskolan eller miljön i livsskildringen”Gör inget dumt nu”. Att beskriva de första snöflingorna – något vackert och oskuldsfullt – i samband med rädslan att hitta en av sina bästa vänner i en snödriva, är både effektfull och gripande. Och som litteraturintresserad är det kul att Charles Dickens Lysande utsikter fladdrar förbi som referens. En klassisk levnadshistoria.

Till våren! 2011 berättade Bergsten att debutalbumet kunde vara klart till våren, men det dröjde många år mellan debutsingeln ”Surf” och andrasingeln ”Släpp mig aldrig”. Efter många turer är dock fullängdsdebuten Ska vinna en miljon inatt redo att presenteras. Med största säkerhet kommer de som väntat att bli nöjda.

Det ska sägas att denna skiva har legat utanför min intressesfär, men väl på stereon har musiken fångat mitt intresse. Först och främst är det balladerna, ärligheten, bristen på uppkäftighet, som gör att jag återkommer till dessa 11 spår. Och det är passande att albumet släpps när vintern är på ingång. Hade dock hoppats på lite mer smuts under naglarna.

[Woah Dad!, 9 oktober]

7