Mwuana – EP3

Stockholms-rapparen Mwuana har bestämt sig, 2015 ska bli hans, och genom tre hyllade EP-skivor är målet mer eller mindre uppnått. Debutalbumet kommer vara kronan på verket. I våras togs första steget, strax efter fortsatte segertåget och genom tredje releasen är cirkeln sluten. Under dessa månader har Sverige fått ta del av knäckande spår som ”Natural Born Killers”, ”Parranoia” och ”Toppen”. Svensk hiphop av internationellt snitt.

Varje EP har producerats av olika samarbetspartners. Spiridon, Collén & Chords och Nibla. Samtliga skivor präglas av Mwuanas rakryggade framtoning och texterna kretsar kring droger, kickar och livets olika skeenden. Det blir aldrig effektsökande och tillsammans med sistnämnde Göteborgsproducent har ljudbilden mjukats upp, elektroniska beats glider fram och tillbaka, medan blicken är fäst mot de stora scenerna (Parham har mixat). Mwuana vägrar dock att ta några genvägar för att nå ut med sin musik, detta är hans vision och publiken får anpassa sig.

Enligt egen utsago har Robin Nyström, som är födelsenamnet, skrotat ett helt album för att musiken påminde för mycket om Drake. Och det säger allt om Mwuanas tankar om det egna uttrycket, det gäller att vara sig själv. Det går inte att bluffa sig till framgång, leva livet som en kopia, ärlighet prioriteras framför yta. Och tredje EP:n fångar denna attityd. Mwuana har således lagt grunden för att skapa ett storartat debutalbum.

Det går inte att förneka styrkan hos artisten och låtskrivaren Mwuana, talangen att forma låtar som skapar en känsla av här och nu, där musikhistorien uppdateras i samma stund som orden lämnar upphovsmannen. Svenskspråkig hiphop har aldrig mått bättre och tack vare Mwuana och Nibla fortsätter trenden.

[ART-ERY, 2 oktober]

 

8