Queensrÿche och Operation: Mindcrime – en duell i tre ronder

omtkqch-1

Våren 2012 tog år av konflikter och irritation till slut ut sin rätt. Efter tre decennier kantade av både dalar och toppar, sparkade Queensrÿche sin sångare Geoff Tate.

Bråk och stämningar följde och båda läger släppte varsin platta under namnet Queensrÿche. Tate förlorade senare kampen om namnet och tog i stället bandets klassiska platta Operation: Mindcrime som sin moniker.

Ytterligare ett och ett halvt år senare släpper återigen båda banden plattor nästan samtidigt.

Det är alltså upplagt för en duell där Queensrÿche ställs mot Operation: Mindcrime i tre ronder:

Rond 1: Låtmaterial

Operation: Mindcrime smyger igång sin formella debut med sega ”Choices”. Och ärligt talat lyfter det inte särskilt mycket under de 47 minuterna som följer. Det är svårt att riktigt greppa vad Geoff Tate faktiskt vill, då materialet spretar åt alla möjliga håll. Kanske är det ett resultat av att vilja för mycket, kanske är det bara ren hybris. Funkar gör det hur som helst inte.

Queensrÿche rivstartar med finfina ”Arrow of Time” för att sedan köra på i ungefär samma fåra i 53 minuter. Låtarna känns genomtänkta och väl sammansatta. Stundtals känns det som att Condition Hüman släppts direkt efter Promised Land och att bandets senaste tjugo år aldrig hänt. Materialet är absolut inte i klass med de första fyra albumen, men det hade ingen heller väntat sig.

Ronden går klart till Queensrÿche, för ett fokuserat och vitalt material.

Queensrÿche

Queensrÿche

Rond 2: Produktion

The Key har en ganska märklig ljudbild där trummorna tycks befinna sig i ett annat rum än resten av instrumenten. Ljudet är murrigt med gitarrerna längst fram, trots att de är ganska veka. Till och med Geoff Tates röst försvinner emellanåt i ljudgröten. Ljudet känns också snett på något märkligt vis. Jag har till och med lyssnat på flera olika källor för att säkerställa att det inte varit något fel på den version jag först fick. Tyvärr är det helt enkelt så att ljudet är konstigt.

Condition Hüman har en liten tendens till för tunt ljud, men är ändå ljusår ifrån den murriga sörja som The Key stundtals är. Det är lätt att urskilja de olika instrumenten och fördelningen i ljudbilden känns ganska lagom. Producenten Chris ”Zeuss” Harris gör ett vettigt jobb, men det lilla extra som skulle kunna lyfta materialet ytterligare saknas.

2-0 till Queensrÿche. Jag förstår inte hur co-producent Tate själv kan vara nöjd med detta. Om han nu är det, vill säga.

Rond 3: Framförande

Operation: Mindcrime har förutom Geoff Tate namnkunnig personal som förre Queensrÿche-gitarristen Kelly Grey och trummisarna Simon Wright (AC/DC, Dio) och Brian Tichy (Whitesnake, Foreigner). Dessa sköter sig naturligtvis klanderfritt, även om deras insatser delvis solkas av ljudbilden. Tate själv känns tillbakadragen och tycks aldrig använda sin kapacitet ens halvvägs. Att Mark Daly (The Voodoos) gästsjunger en hel låt är typ lika logiskt som att Yngwie Malmsteen skulle ta in en gästgitarrist.

Queensrÿche har stabiliteten av tre medlemmar som har spelat tillsammans i 33 år, kompetente gitarristen Parker Lundgren som inte ens fyllt 29 än och har varit med i bandet sedan 2009 och Geoff Tates ersättare Todd La Torre som för andra plattan i rad sjunger bättre än Tate har gjort på årtionden. Det är tajt, snyggt och både modernt och klassiskt på samma gång. Det låter helt enkelt som Queensrÿche ska låta. Det vill säga som de lät innan de hamnade rejält snett för en handfull plattor sedan.

Även sista ronden går därmed till Queensrÿche, främst för att de faktiskt tycks vilja ta plats och använda sina kvalitéer.

Operation: Mindcrime

Operation: Mindcrime

Summering: Odiskutabel knockout

Det är egentligen aldrig något snack om vem som vinner respektive rond – Queensrÿche spelar i en annan liga på samtliga plan.

Michael Wilton, Scott Rockenfield, Eddie Jackson och Parker Lundgren framstår som den part som efter skilsmässan inte bara hittat en ny, bättre livskamrat i Todd La Torre utan också återfunnit livsgnistan.

Geoff Tate tycks vilja fortsätta vara den där trumpne, gamle surgubben som minsann inte tänker erkänna att han är inne på fel spår.

Operation: Mindcrime – The Key släpptes på Frontiers/Playground 18 september. Queensrÿche – Condition Hüman ges ut av Century Media 2 oktober.