Chvrches – Every Open Eye

När den skotska trion Chvrches gav ut sin debut The Bones OF What You Believe för två år sedan blev bandet genast världskända och skivan sönderhajpad. En uppföljare är alltid svår att lyckas med, särskilt om debuten blivit en succé och omvärldens förväntningar är höga. Alla artister som spelar in ett andra album står inför valet att antingen förnya sig eller köra vidare på samma invanda spår. Chvrches har föga förvånande valt det senare.

Soundet av den upplyftande electronican som förgylls av Lauren Mayberrys ljusa stämma är unikt för bandet, men är i princip en förlängning av det vi hört tidigare. Det är kanske inte särskilt spännande eller nyskapande, men det hjälper alla musikälskare att följa den enkla ekvationen: gillade du debuten så kommer du gilla uppföljaren. Eftersom de låter likadant.

Inte sagt att det är övervägande negativt. Förstasingeln ”Leave A Trace” är stark (även om versen är bättre än refrängen), ”Cleareast Blue” är albumets pärla trots den hänsynslösa flirten med både The Who och Depeche Mode (introt låter som ”Baba O’Riley” och ”Just Can’t Get Enough” äntrar leken efter drygt två minuter), ”Bury It” är skönt irriterande lättnynnad och ”Never Ending Circles” låter som en uppdaterad version av debutens ”Lies”.

Det negativa är att Every Open Eye dessvärre innehåller väldigt många utfyllnadsspår, vilket definitivt drar ner betyget på ett album som bara består av elva spår (bonusspår ej inräknade). Betyget dras ner ytterligare av de mer balladaktiga spåren som inte passar in i Chvrches ljudbild. Särskilt ”High Enough To Carry You Over” är värd att hoppa över eftersom den bara visar att grabbarna gör bäst i att hålla sig vid mixerbordet och låta Mayberry sköta sången.

Every Open Eye kommer definitivt gå varm i mina hörlurar i höst, även om jag kommer hoppa över hälften av låtmaterialet.

[Vertigo/Capitol, 25 september]

5