Nora Karlsson berättar om soloprojektet Boys

PNKSLM Recordings har haft för vana att släppa utomordentlig och smittsam garagerock. Skivbolaget har dock plats för annat. Nora Karlssons soloprojekt Boys – vanligtvis gitarrist i HOLY – har på kort tid prenumererat på artiklar i magasin som Line Of Best Fit och Sonic. Daniel Andersson är en av de som fångats av de enkla inspelningarna.

Hur startade ditt soloprojekt? Och berätta om bandnamnet.

– Jag vet egentligen inte hur det gick till, skrattar Nora. Eller alltså, jag hade skrivit några låtar och tänkte att det kanske skulle vara kul att spela in lite, jag hade ändå inte så mycket att göra om dagarna och hade rätt tråkigt, så det var nog på grund av rastlöshet. Och namnet Boys… Ja, alltså killar är ju svåra typer, du vet, säger inte hur de känner och så. Den här våren har jag ofta tänkt typ ”boys… suck… och…”. Nej fan, jag kommer inte lägre än så.

”Och namnet Boys… Ja, alltså killar är ju svåra typer, du vet, säger inte hur de känner och så”

Består EP:n av nytt material eller är det låtar som legat undangömda?

– Lite både och, debutsingeln ”Ever Before” är också den första låt jag någonsin skrivit, för kanske två år sedan.

Finns det mer? Skivan ger verkligen mersmak. 

– Absolut! Inte inspelat men det lär det bli nästa gång jag får tråkigt.

Har du haft mycket hjälp av HOLYs framgångar? Att komma i kontakt med skivbolag.

– Verkligen. Känner själv att jag glidit in utan att ha behövt göra så mycket, typiskt Stockholm. Men det är jag såklart väldigt tacksam över! Tack Hannes. Vet inte ens om jag hade gjort något av låtarna om det inte var för att skivbolaget på något vis fick höra dem och var peppade. Hannes har också hjälpt mig mycket med inspelningen, och han spelar trummor på tre av låtarna på EP:n.

Hannes Ferm är HOLYs grundare och frontman. Tidigare i år släppte de hyllade debutalbumet Stabs. En skiva kantad av fantastisk psykedelia, men Boys har ett annat tonläge. Mindre utåtagerande.

Din musik rör sig i ett poplandskap som är allt annat än unikt. Hur gör en för att sätta egen prägel, eller kommer det naturligt?

”Grunderna är inspelade i vår replokal i Umeå och resten i min säng”

– Ingen aning alltså, antar att det kommer naturligt. Sen kanske också lite för att det är det första jag någonsin spelat in och det gör väl att inspelningarna blir rätt simpla. Grunderna är inspelade i våran replokal i Umeå och resten i min säng.

Influenser? 

– Hmm. Typ Melody’s Echo Chamber, Cate Le Bon och kompisar som äger.

Vad betyder musik för dig? 

– Mycket! När jag är ledsen eller stressad över grejer så är det skönt bara sätta sig och mixa eller spela in, att lyssna på olika ljud intensivt och inte tänka på någonting annat. Kan fasta i flera timmar utan att märka att tiden går, det betyder mycket.

Antar att detta bara är början, vad har du för tankar om framtiden?

– Har inte så mycket tankar förutom att jag vill spela mycket live! Har just börjat sätta ihop mitt band och tror att det kommer bli så sjukt bra.

Och finns det några spelningar inplanerade?

– Inte helt spikat men jag tror det lär bli några senare i höst! Hade chansen att spela i London nu i början av oktober men jag fegade ur.

Förhoppningsvis vågar Nora möta publiken inom den närmaste framtiden. Låtarnas melodistyrka, enkelhet och självklara karaktär, gör att Boys har potentialen att övertyga den mest kräsna publiken. Efter nästa release finns det inga ursäkter för att stanna hemma.