Dungen – Allas Sak

Det är fem år sedan psykrockbandet Dungen släppte sin senaste skiva, kritikerrosade Skit I Allt. Nu är de tillbaka med full styrka, som vanligt med geniet Gustav Ejstes i spetsen, och i höst är de redo för USA-turné. Det var Ejstes som startade Dungen 2001, och sedan dess har ett antal musiker fått utgöra band när det har varit dags för spelningar. Nu består detta bohemgäng av Gustav själv, Reine Fiske, Mattias Gustavsson och Johan Holmegård.

Allas Sak är producerad av Mattias Glavå som tidigare jobbat med bland andra Soundtrack Of Our Lives och Sambassadeur. Men det var Glavå som också producerade 2005 års Stadsvandringar, och det hörs. Det är mycket i soundet som för tankarna tillbaka till just denna skiva, som kanske även är det bästa som Dungen gett ifrån sig någonsin.

– Mattias är den ultimata länken mellan min vision av ett sound och verkligheten, säger Ejstes.

Öppningsspåret ”Allas Sak” sätter tonen för plattan, som känns gladare och friare än tidigare. Vi får som vanligt när det gäller Dungen mycket blås, bland annat en flöjt som återkommer ofta, men även en saxofon i förstasingeln ”Åk Dit” som är rent ut sagt mästerlig. ”En gång om året” är en enastående ballad à la Dungen och så bjuder Ejstes förstås på instrumentalt bongotrumbaserat groove i ”Franks Kaktus”.

Allt bottnar i den 60- och 70-talspop som influerat och därmed gjort Dungen till något av det bästa som Sverige har att erbjuda i genren. Allas Sak har förvisso inte tagit många steg från Skit I Allt, men känns ändå bättre balanserad än sin föregångare. Tillsammans med Dungen får vi återigen glida med i blomstrande psykrock tills dess att solen går ner.

[Mexican Summer/Smalltown Supersound, 25 september]

7