Boys – Kind Of Hurt

Musik har varit en del av mänsklighetens historia sedan urminnes tider och situationen har inte förändrats. Under de senaste decennierna har det släppts oräkneliga poplåtar, ny musik spelas in dagligen och flödet kommer att fortgå till människans undergång. Umeå-baserade Boys utökar kvoten och EP:n Kind Of Hurt adderar fyra nya låtar – en skiva som gör mig knäsvag av lycka. Hur kan denna reaktion vara möjlig? Borde inte mättnaden vara total?

Det enkla svaret är att Nora Karlsson bakom artistnamnet är lite bättre än alla andra. I den grumliga icke-produktionen gömmer sig vackra melodier, obundna av tid och rum, starka nog att få fäste i ett klimat som översvämmas av populärkultur. Uttrycket är personligt, men samtidigt går det att urskilja melodistölder från poparkiven. Lågmälda ”Believe Anything” tar det bästa från Sarah Records, borstar bort onödiga twee-referenser, för att få mer kantighet och ruffighet. Boys är ett faktum.

Debutsingeln ”Ever Before” är det lättsammaste spåret på skivan och ett bra exempel på att gitarrbaserad indiepop lever och frodas. Låten ger alla anledningar att upptäcka Boys, och detsamma gäller avslutande och melodistarka ”Stars & Lies”. Det går att komma långt genom att skriva nya låtar med gamla melodier.

Nora har dock redan bevisat sitt kunnande som musiker i psykedeliska HOLY och denna EP påvisar även musikalisk bredd. Istället för San Francisco-utflykter, är sångerna kvar på kammaren. Det är tur att PNKSLM Recordings fått dem att ta steget hemifrån. De klarar sig nämligen alldeles utmärkt i den stora världen.

[PNKSLM Recordings, 25 september]

8