Motormännen gör musik för samtiden av dåtidens dokumentärer

Motormännen gör “informationstechno från ett svunnet Sverige”. Duon är den första akten i sin genre där minimala acidslingor möter samplade monologer från dokumentärer och nyhetsklipp som belyser omvälvande händelser under 70- och 80-talets Sverige. Anton Lindskog ställde några frågor.

Vad var det som gav er idén till Motormännens koncept?

– När vi började göra musik så gick det snabbt upp för oss att vi behöver “hooks” – något som får folk att vilja dela musiken vidare – för att komma någon vart. Då ligger det nära till hands att använda talsamplingar. När vi av en slump började titta på gamla klipp från Trafikmagasinet och hörde Carl-Ingemar säga “här ligger Östtysklands Detroit” så föll bitarna på plats. Vi klippte ihop en video på en halvtimme och fick snabbt bra respons. Sedan dess har vi hållit oss till ursprungsidén och fördjupat oss i svensk närtidshistoria.

”Vi klippte ihop en video på en halvtimme och fick snabbt bra respons”

På tal om Trafikmagasinet så har ju även biljournalisten Christer Glenning en mycket central roll i två av era låtar: ”Motori Moderni” och ”Bilens Hemland”.

– Ja, man kan väl säga att han har förkroppsligat vårt koncept bättre än vad vi själva har lyckats med.

Er musik får mig bland annat att tänka på Kraftwerks ”Autobahn”. Kan ni nämna några förebilder?

Green Velvet, Detroit Grand Pubahs, Tin Man, en traktor, Varanteatern och gammal bodysynth, typ DAF.

Ni gör ”informationstechno från ett svunnet Sverige”. Varför har ni valt att fokusera på dåtiden istället för aktuella ämnen?

– För det första hade inte musikvideorna blivit lika bra. För det andra tillför vi inget genom att berätta om sådant som händer idag och som alla redan känner till. Dessutom så är tidsperioden innan EU, internet och fri konkurrens, ett fascinerande och smått komiskt avsnitt i svensk historia. Stora världen kom till byn vilket gav upphov till många smärtsamma men nödvändiga strukturomvandlingar.

Hur hittar ni och väljer bland samplingarna som ni använder?

– Det går mycket tid (och folköl) åt att leta klipp på Youtube. Däremellan diskuterar vi och spånar fram nya, inaktuella ämnen att hitta material till. Att göra det vi gör idag hade varit väldigt svårt för 15 år sedan. Utan att jobba på SVT vill säga.

Varav namnet Motormännen?

– Under två års tid avslutade vi de flesta helgkvällar med att passera Motormännens Riksförbunds lokaler på Fridhemsplan. Ungefär lika länge pratade vi om hur hårt det vore att göra techno och kalla sig för Motormännen!

Motormännens album ”Informellt” släpptes den 7:e september som vinyl och i digitalt format på Lamour Records. Missa inte heller förra årets ”Informationstechno” som släpptes på kassett av Zeon Light.