Greasy Margaret får mansgrisens trumhinna att vibrera av smärta

GM 2a YASVT

Greasy Margaret är en av de två lokala akter som supportar amerikanska Crocodiles på torsdag när HYMN ordnar liveklubb ihop med Babel Malmö. De har tidigare hamnat i vår FYND-sektion, men vi var nyfikna på bandet och ville veta mer. Evelina Gustavsson svarade på våra frågor.

Var, hur och när bildades ni och vad hade ni för musikalisk bakgrund sedan tidigare?

– Det hela började med att jag ville ha ett sånt där riktigt gubbrockband och hade hört de andra spela på ett sätt som jag gillade. Så jag frågade om de ville vara med. Vi kommer nog från rätt olika håll, men vi har alla gemensamt att vi tidigare testat på att spela en massa olika sorters musik. Genrer som punk, rock, metal, pop, jazz, fri-impro och blues.

Jag får intrycket av att ni inspirerats ganska mycket av äldre musik. Stämmer det?

– Vi lyssnar på väldigt mycket olika genrer, men 60/70-tals-musik och blues är kanske det som framförallt för oss samman. Klassiska band och artister som Neil Young, Tom Waits, Led Zeppelin, T-Rex, Captain Beefheart, Patti Smith, David Bowie, Black Sabbath, Rolling Stones, Johnny Winter, Roky Ericson, Janis Joplin och Beatles med flera.

Finns det något mer samtida som ni influerats av?

– Det är svårt att veta vad som egentligen influerar den musik man i slutändan skapar. Men vi gillar till exempel White Stripes, The Strokes, Broder Daniel, Beach House, Björk, The Knife och 1900.

Varifrån kommer namnet Greasy Margaret?

– Bandnamnet kommer från då jag en sen kväll av någon anledning började tänka på hur en riktigt punkig Margaret Thatcher skulle se ut. Greasy Margaret och Kinky Thatcher var de namn som dök upp. Skitbra bandnamn tyckte jag! Sen väntade jag bara på rätt tillfälle att starta ett band som passade något av namnen. Jag har patent på ett framtida coolt band vid namn Kinky Thatcher, så ingen får sno det.

Hur tycker ni det är att verka som musiker i Malmö?

– Det är mycket bra musik och duktiga musiker som kommer härifrån och det är roligt att det händer en hel del DIY-grejer. Det behövs för ett sprudlande kulturliv. Det är många som styr upp egna konserter, festivaler, startar nya skivbolag och inspelningsstudios. Man får känslan av den sköna DIY-andan i Europa även här i Sverige.

Vad kan vi förvänta oss av torsdagens spelning?

– Trallvänliga låtar doppade i tunga riff och texter som får mansgrisens trumhinna att vibrera av smärta.

hymn

Läs mer om torsdagens HYMN-klubb på Babel i Malmö här.