Zlatan-filmare ligger bakom Eli Nas nya video

Elina Johansson gjorde tidigare musik som Dear Euphoria, men kallar sig numera Eli Na. I våras kom första ep:n under det nya namnet och nu släpps en video till ep:ns kanske vackraste spår, ”Jasmine”.

Bakom videon ligger producenten och regissören Nils Byrfors, som tidigare bland annat gjort den hyllade dokumentärserien om Zlatan Ibrahimović, I Zlatans fotspår.

Elina berättar för HYMN om hur det något oväntade samarbetet kom till:

– Nils råkade av misstag lägga till mig som vän på Facebook för ett par år sen. Jag hann googla honom innan jag accepterade hans förfrågan och såg att han hade gjort en musikvideo till S. Carey.

– Jag trodde då att han hade blivit vän för att han ville göra en video ihop. Men till min besvikelse var han inte ens medveten om att han lagt till mig – ”liten mobil, för stora fingrar”.

– Vi hördes sen inget mer, men i flödet har jag uppskattat hans vackra ögonblicksfoton av barn och natur som fångar en skönhet och en skörhet. I augusti slängde jag därför spontant iväg frågan om han ville göra en video till ”Jasmine” och vad det i så fall skulle kosta då jag inte har någon storbolagsbudget.

– Han hade semester och var fullbokad i höst, men efter några dagar tackade han ändå ja och gav mig – låt oss säga – ett förmånligt pris. Och inom två veckor hade jag första utkastet i min mail.

– Jag är rörd över hur magiskt allt föll på plats, att Nils använde sin semester för att filma, klippa och redigera, och att han nästan på pricken lyckats fånga den känsla jag var ute efter. Det där innerliga, vemodiga, hoppfulla, storslagna och oskyldiga.