Thundermother – Road Fever

Stockholms kanske mest internationella band Thundermother – medlemmarna kommer från Skåne, Värmland, Småland, Italien och Irland – har sedan starten 2010 haft rykte om sig att vara ett sjujäkla liveband.

Personligen kände jag inte att debuten Rock ’N Roll Disaster som kom förra våren riktigt levde upp till förväntningarna. Bandets flört med AC/DC var helt enkelt för tydlig och låtarna för likriktade för min smak.

Till min stora glädje är det komplexet åtgärdat på rykande färska uppföljaren Road Fever. Bandet har skickligt polerat sitt sound till något som tveklöst fortfarande låter AC/DC-influerat, men låter kryddat med inslag från Chuck Berry, Thin Lizzy, tidiga Kiss och faktiskt också 80-talets W.A.S.P. och L.A. Guns.

Även om gitarristen Filippa Nässil skriver det mesta av materialet så känns det verkligen som att Road Fever är skapad av en tajt enhet. Det finns en känsla och ett flow som långtifrån alla band lyckas skapa.

Nässil övertygar stort på gitarr, Clare Cunningham har begåvats med en fantastisk rockröst och Tilda Stenqvists trumspel är enkelt men supereffektivt på samma sätt som hos många av 70-talets bästa trummisar.

Allra bäst blir det i ”Deal with the Devil” och ”Vagabond”, som båda på allvar är och nosar på förstaplatsen i Årets svenska rocklåt. Hade resten av materialet hållt den klassen hade Road Fever varit årets platta.

Riktigt där är dock inte Thundermother – än. Men de visar genom sin andra platta att potentialen i det här bandet är oändlig.

[Despotz, 4 september]

7