Kristoffer Hedberg berättar om höstens Dinkytown

Kristoffer Hedberg är en mångsysslare som varvar festivalarrangemang med att sjunga i americana-bandet Easy October. Hedberg är även initiativtagare till Dinkytown som inleder sin höstsäsong nästa tisdag. Detta konsertprojekt har som mål att ge intresserade möjligheten att på ett enkelt sätt ta del av kultur i det lilla formatet. HYMN passade på att ställa några frågor.

Dinkytown inviger konserthösten. Berätta om upplägget. 

– Höstens Dinkytown kommer att bestå utav tre ”vändor/turnéer” (sept, okt och nov) och som vanligt garanterar jag en hög kvalitet på artisterna. I dagsläget har jag de två första akterna spikade, Torpus And The Art Directors från Tyskland och min gamle barndomsidol Boy Omega. November-artisten väntas bli bekräftad inom kort.

Varje Dinkytown-vända följer samma upplägg. Premiären sker i Uddevalla, därefter följer Alingsås, Trollhättan, Vänersborg och Göteborg. Fem datum avverkas på lika många dagar.

”Jag får nästan dagligen mail från artister och band som hört talas om Dinkytown och som gärna vill spela”

Hur hittar du banden/artisterna som spelar?

– Dels så går jag mycket på mitt personliga kontaktnät och min smak och tycke. Det är trots allt ett lite annorlunda format och högst personligt vilket gör att jag är noga med att välja artister som jag själv diggar samt tror att jag kan spendera några timmar i en bil med under veckan. Annars får jag också många tips från mina samarbetspartners, KulturUngdom, Studiefrämjandet och Uddevalla Kommun, samt att artister själva hör av sig.

Det är med andra ord fritt för vem som helst att höra av sig?

– Jajamen! Jag får nästan dagligen mail från artister och band som hört talats om Dinkytown och som gärna vill spela. Det enda kravet är väl att musiken ska fungera i ett avskalat format, så band som lirar tyngre musik och som kräver full backline med stärkare, trummor och PA behöver inte göra sig besväret att höra av sig.

Några skillnader i upplägg från tidigare år?

– Egentligen inte, Dinkytown bygger på ett väldigt enkelt koncept i grunden, vilket i och för sig gör att varje artist tydligt kan sätta sin prägel på sina spelningar under ”Dinkytown-veckan”.

”Detta blir Dinkytowns andra internationella bokning”

Först ut är Torpus & The Art Directors. Vilka är detta?

– Torpus & The Art Directors är ett americana-band från Hamburg, Tyskland. De är fem medlemmar, varav en, Jenny Apelmo, kommer från Göteborg. Det var Mattias Tell från KulturUngdom som fått nys om denna grupp och frågade om jag tyckte de skulle funka till Dinkytown. Jag lyssnade på en låt och tänkte direkt att det skulle funka toppen att ha dem som en av huvudakterna i höst. Detta blir Dinkytowns andra internationella bokning.

Måste även passa på att fråga om nästa Easy October-skiva. Planen är att släppa Nowhere But Here – Vol.2 senare i år. Förra albumet spelades in på Yttre Hebriderna i Skottland och denna gång är det New York som är inspelningsplats. Går det att spåra denna omorientering i själva musiken?

Nowhere But Here – Vol.2 har tagit ytterligare ett steg i albumkoncept-formatet, där mellanrummen mellan låtarna är fyllda utav miljöljud från staden, där vissa låtar är inspelade i trapphuset och det dyker upp en och annan New York-referens i texterna, men även en dos svensk landsbygd har letats sig in i mixen. Denna skiva är än mer ett tydligt tidsdokument av en resa snarare än en välpolerad studioprodukt. De flesta av låtarna skrevs på plats och genom att låtarna både skrivs och spelas in inom en såpass begränsad tid så finns en väldig närvaro och nerv i inspelningarna.

Oavsett om en är redo för mörkare årstider, går det alltid att pigga upp sig med en kommande konsert- och skivhöst. Dinkytown och Kristoffer Hedberg ser till att september startar på bästa sätt.