Let’s Say We Did: ”Vi har fria händer att göra vad vi vill”

lswd

Fredagen den 25 september gör HYMN gemensam sak med skiv- och bokningsbolaget Lazy Octopus och anordnar liveklubb på Grand Öl & Mat i Malmö. Stockholmsbaserade lo-fi-bandet Let’s Say We Did kommer då att öppna för smått legendariska britterna i The Wave Pictures. Ett turnépaket som även gör nedslag i Göteborg, Stockholm och Oslo. Vi ställde några frågor till Sebastian Fors, som förutom att spela med Let’s Say We Did också är en av hjärnorna bakom Lazy Octopus.

Hur gick det till när Let’s Say We Did bildades?

– De flesta i bandet har känt varandra sedan gymnasiet i Kalmar. Jag och Gustav, som spelar gitarr, började skriva musik ihop när vi flyttade till London 2004. Vi levde där ett halvår och försörjde oss som gatumusikanter. Det var så det började. När vi kom hem så började vi spela in musik mer ”på riktigt”. 2006 flyttade vi till Stockholm och har varit verksamma här sedan dess med olika projekt. Let’s Say We Did startade vi 2008. Det var efter att vi tröttnat på våra gamla projekt och kände ett behov att något nytt som vi drog igång LSWD.

Ni är inspirerade av äldre musik, såsom Postcard Records-eran i Skottland och amerikansk nittiotals-lo-fi. Men kan du nämna några mer samtida musikaliska förebilder?

– Ja, det finns massor. Grunden ligger kanske i 90-talet med Pavement, Sebadoh och Teenage Fanclub som nära referenser. Men vi inspireras så klart mycket av samtida musik också. Några exempel på bra artister just nu är Courtney Barnett, No Age, Alvvays, Angel Olsen, Mac DeMarco, Girls, Kurt Vile, och många fler.


Du berättade att ni har samarbetat med band som Yuck och Withered Hand, hur då?

– Jag var med och sjöng på Yucks senaste EP Southern Skies. Låten heter ”Set In Motion” och den skrev jag ihop med Max Bloom i Yuck. Vi lärde känna varandra efter att de spelade i Stockholm för några år sedan. De hade dagen efter ledig så jag visade dem runt i stan. Sen fick de vår första skiva och de gillade den. Efter det har vi bland annat varit över och agerat förband åt dem i Storbritannien.

– Vad gäller Withered Hand så spelade jag och Dan Willson in en ny version av hans låt ”Providence” till en samlingsskiva som den skulle vara med på. Vi är gamla vänner och han var förband åt oss när vi spelade i Skottland för många år sedan. Jag föll direkt för hans låtar och vi har hållit kontakten sedan dess.

Photo 2013-02-06 11 56 20

Ni kommer att vara support på hela The Wave Pictures-turnén i Sverige och Norge, hur kommer det sig?

– Lazy Octopus fick förfrågan om vi ville försöka fixa en turné åt The Wave Pictures. Jag har alltid gillat dem och tänkte att det skulle passa bra med Let’s Say We Did som support. Så det var bara att börja boka. Det gick förhållandevis lätt att få till det och vi är väldigt peppade på att komma ut och spela.

”Tanken är att försöka få klart vår tredje skiva och släppa den någon gång under 2016”

Vad är fördelarna respektive nackdelarna med att ge ut plattor på eget bolag?

– Fördelarna är väl så klart att ingen lägger sig i. Att vi har fria händer att göra vad vi vill. Det blir också en närmre kontakt med publiken när man driver ett eget bolag. Man får liksom ett ansikte på varje lyssnare. Nackdelarna är att det dyrt att släppa skivor och att hela ansvaret hamnar på en själv, samt att det krävs mycket jobb.

Vad händer efter turnén?

– Vi håller på att skriva och spela in låtar. Tanken är att försöka få klart vår tredje skiva och släppa den någon gång under 2016. Just nu känner jag ingen stress över det utan vill att det ska få ta den tid det tar. Jag vill ju få till det så bra som möjligt. Men vi kommer nog att släppa enstaka spår lite då och då fram tills albumet är ute. Förhoppningvis kommer ett första smakprov nu i september i samband med turnén.

Mer info om spelningen den 25 september hittar du här.