Vogon Poetrys guide till Galaxen

Nu på fredag den 28:e augusti kommer Vogon Poetrys andra fullängdare The Prefect Stories. Den 4 september är det dags för releasefest på Jazzhuset i Göteborg. Anton Lindskog kollade läget med synthpop-vogonen Roger Tell.

Hur gick det till när ni startade bandet?

– Jag och Daniel arbetar på samma ställe. En dag hade vi musiktävling på jobbet och skulle snickra ihop en låt på en iPad. Daniel och jag hamnade i samma lag men när vi var färdiga med vår låt kunde vi inte framföra den på något vettigt sätt. Då frågade vi vår vän John om han kunde tänka sig att ställa upp på sång. Det var så sjukt kul att vi beslöt oss för att fortsätta.

Snart kommer andra fullängdaren The Prefect Stories. Vad kan vi förvänta oss? Hur kommer den att skilja sig från fjorårets Don’t Panic?

– Den har ett lite mörkare och tyngre sound (om man nu kan beskriva det vi gör som ”tungt”) och är mer genomtänkt. Låtarna är gjorda under en sammanhållen period och soundet har utvecklats en hel del. Lite kortfattat så tycker vi att den är både jämnare och bättre.

Er Facebook-sida nämner bland annat Erasure, Ultravox och Sista Mannen på Jorden som viktiga influenser. Har ni några inspirationskällor utanför 80-talets synthpop?

”Vad gäller texterna så kommer mycket inspiration från sci-fi och fantasy-litteratur”

– Vad gäller texterna så kommer mycket inspiration från sci-fi och fantasy-litteratur. På nya plattan har vi för första gången fått till en låt som refererar till ”Liftarens guide till Galaxen”, vilket kanske är på tiden med tanke på vårt bandnamn…

– Musikaliskt är vi mycket inspirerade av IAMX. Frontfiguren Chris Corner är en stor hjälte. Det var med viss bävan vi gav oss på att tolka hans fantastiska ”Spit It Out”.

Kan ni berätta något om era liv utanför Vogon Poetry?

– Vi är exilskåningar allihop men återfinns numera i Lerum utanför Göteborg. Jag och Daniel jobbar på ett utbildningsföretag i Göteborg. John är känd som den ”sjungande rörmokaren” från TV4:s ”The Voice”. Vi andra brukar kalla honom för ”Smörballadernas konung”, hahaha.

– Själv tillbringar jag mycket av fritiden på gymmet Endorfin, där jag är instruktör i bland annat bodycombat, bodypump och spinning.

Har du kört Vogon Poetrys musik på något gympass någon gång?

– Jodå, det har smugits in någon låt. Till cykelklasserna får vi instruktörer välja musiken själva så där återfinns både det ena och det andra ur den elektroniska sfären.