Malmöfestivalen 2015: I’m Kingfisher gör ingen besviken

Skåne visar gång på gång prov i att vara en outtömlig källa av talangfulla musiker – musiker som kanske inte alltid överröstar New Balance-skotrampet runt centralortens Kristianstadsgata utan istället verkar, skapar och slår utanför landskapets (och landets) gränser. Lundabon Thomas Jonsson, också känd som I’m Kingfisher, är ett exempel.

En ensam man med gitarr på en scen kan ta många uttryck och på den relativt djupa Gustavscenen en tidig avslutningskväll på Malmöfestivalen tar Jonsson närmast skepnad av ett ensamt barn utan fruktan. I det dunkla tältet med en puttrande rökmaskin skapar I’m Kingfisher, oskyldigt och självsäkert, lugn och behaglig stämning som tycks uppskattas av alla åldrar i den trogna men ej så täta publiken. Teknikstrulet för gästande cellisten Helena Arlock är synd men när de båda slutligen börjar skapa musik tillsammans ger det en extra tyngd till Jonsson’s i övrigt oklanderliga gitarrspel.

Förutom starkt låtmaterial märks också en scenvana som endast kommer utav hundratals spelningar i bagaget och trots att han, enligt egen utsago, tidigare på dagen vaknat upp helt utan röst kan ingen som uppskattar I’m Kingfisher på skiva gå ifrån den drygt 40 minuter långa spelningen besviken.