Lilla Hund: ”Mörkret gör mig kreativ”

Lillahund_Mask

På fredag är det återigen dags för HYMN att köra sommarklubb på Grand öl & mat i Malmö. På scen står, förutom Malmöbanden Arre!Arre! och Club K, multikonstnären Lily Benson från Brooklyn. Hon kommer att uppträda med soloprojektet Lilla Hund, ett projekt som hon själv beskriver som en ”Laurie Anderson/Spice Girls-hybrid”. Vi ställde några frågor till Lily inför spelningen.

Varför valde du att kalla dig Lilla Hund?

– Jag skrev rap och lyrik för att öva på min svenska och i den första texten lekte jag med orden hud/hund. Lilla Hund kommer från det. Jag övar fortfarande på uttal, ibland råkar jag säga ”Lila hund”

Hemma i Brooklyn spelar du i bandet Cross. Hur skiljer det sig från ditt soloprojekt?

Cross låtar och framträdande är mer strukturerade och koreograferade, eftersom jag och min bandkamrat Leslie måste koordinera och synka med varandra. När jag uppträder som Lilla Hund så finns det mer utrymme för att experimentera och improvisera.


Du tog nyligen examen från Konsthögskolan i Malmö, hur kombinerar du konst och musik?

– Jag använder underhållning som tema i min konst och sysslar mycket med video. Ibland är soundtracket ännu mer kraftfullt än det visuella.

Du har bott i Sverige i några år nu, vad är det bästa med att bo här?

– Jag är väldigt överväldigad av jämställdheten mellan könen och den diskussion kring feminism som jag dagligen kommer i kontakt med i Sverige. Till exempel så blir jag fortfarande förvånad när jag ser alla dessa coola föräldralediga pappor som hänger med sina barn. USA har fortfarande ingen vettig plan för föräldraledighet. Jag är också imponerad av Feministiskt Initiativ och det växande stödet för dem.

Det sämsta då?

– Nackdelen med att bo i Sverige är mörkret. Varje vinter förvandlas jag till någon slags emogoth-varelse. Men mörkret gör mig också kreativ, det gör att jag måste hitta på saker för att förbli lycklig och aktiv.

Vad kan vi förvänta oss av fredagens spelning?

– Det kommer att bli så kul! Jag tänkte spela några nya låtar och dessutom blir det premiär för min nya vita cello.

Läs mer om fredagens event här.