The Boys lämnar aldrig sina punkrötter

4618775383

Tillsammans med band som Sex Pistols och The Clash var The Boys en del av den allra första brittiska punkscenen. En scen som var så liten att alla kände alla, men som inom några år skulle explodera och bli centrum för ett globalt fenomen. Nästa vecka gör The Boys en Sverige-turné som tar dem till bland annat Stockholm och Göteborg. Vi ringde upp bandets Matt Dangerfield.

– I början så fanns det ju ingen punkscen egentligen, säger Matt. Det var bara ett gäng musiker som jag kände. Folk från Sex Pistols, The Clash, The Damned. Fast de flesta hade ju inte startat de där banden ännu. Jag spelade i London SS då, tillsammans med Mick Jones (från The Clash) och Tony James (från Generation X). Men det kändes inte som att London SS var på väg någonstans, så när jag blev erbjuden med att spela med Andrew Matheson och Casino Steel från Hollywwod Brats så tackade jag ja. Hollywood Brats hade redan släppt en skiva, så det kändes som en bra idé. Det var så The Boys bildades.

”Vi bestämde oss för att göra något nytt”

När började du förstå hur stor punken skulle bli?

– Självklart så förstod vi inte hur stort det skulle bli, men vi fattade att vi hade något på gång, att det skulle få ett genomslag. Den här sortens saker händer inte av sig själva. Det är som med glamrocken – du vet Marc Bolan, David Bowie, alla de där – innan punken. Det hände därför att folk bestämde sig för att göra något nytt, något som varken var hippiemusik eller proggrock. Och det var samma sak med punken, vi bestämde oss för att göra något nytt.

Hur kom du först i kontakt med punken?

– Första gången jag hörde punkmusik var när jag hörde en skiva med Velvet Underground. Jag hade en kompis som berättade om den här skivan hon fått från New York. Hon tyckte den var fruktansvärd, hon brukade sätta på den när hon ville att folk skulle gå, när hon hade gäster som hon tyckte stannat för länge. Så jag bad att få lyssna på den. Och jag gillade verkligen skivan, jag gick ut och köpte den där skivan nästa dag. Vi var förband på John Cales brittiska turné några år senare, det var fantastiskt. Något år efter det turnerade vi med vår andra stora inspirationskälla The Ramones.

Hur var det att turnera med The Ramones?

– Fantastiskt! De var underbara, och vi kom väldigt bra överens med dem. Men under den turnén så höll sig Ramones helt nyktra, de försökte bli rena. Från allt. Så de höll sig lite för sig själva, gick direkt till hotellet efter konserterna. Synd att vi aldrig fick chansen att dricka med dem, det är ju så vi bondar med folk, säger Matt och skrattar.

Efter att ha splittrats i början av åttiotalet så återförenades ni i slutet av nittiotalet. Vad var det som hände?

– Under alla de där åren som vi inte spelade så brukade jag få en hel del förslag, olika festivaler som ville boka oss. Men det var aldrig något som jag kände att jag ville göra. Men det var annorlunda när vi fick det där erbjudandet från Japan. Vi tyckte att det lät för intressant för att tacka nej till. Ingen av oss hade varit i Japan förut. Så vi bestämde oss för att återförenas. Och det gick verkligen bra, den första gången i Japan var fantastisk.

4618774814

För några år sedan släppte ni Punk Rock Menopause, er första skiva sedan åttiotalet. Vad fick er att bestämma er för att gå tillbaka in i studion?

– Jag var nog den som var mest skeptisk till att spela in igen. Jag kände att om det inte skulle bli lika bra som våra gamla skivor så fanns det ingen poäng med det. Men så testade vi att bara samlas i studion, jamma och bolla idéer. Det klickade direkt, precis som det gjorde då, vi har alltid varit bra på att skriva låtar tillsammans.

Ni släppte precis en liveskiva från er turné i Kina, hur var det att spela i Kina?

– Nästan direkt efter att vi kommit till Kina så började problemen. Vi hade ett gig dagen efter och vi fick veta att det var inställt. De kinesiska myndigheterna stoppade det, påstod att det var för farligt. Först tänkte vi, OK, ett gig har ställts in, inga problem, vi har ju ett gäng till. Men en efter en ställdes alla konserterna in.

”Vi bestämde oss för att arrangera ett gäng hemliga spelningar”

– Det var många som var besvikna på att vår turné ställts in, så vi bestämde oss för att arrangera ett gäng hemliga spelningar. Vi fick vara försiktiga, se till att det spred sig på rätt sätt, eftersom alla sociala medier övervakas i Kina. Spelningarna var bokstavligt talat underground, i källare och replokaler. Det var extremt varmt, så ibland fick vi spela i omgångar. Men det var intensiva spelningar, publiken var verkligen med.

Vad kan man förvänta sig av en The Boys spelning idag?

– Vi är ju rätt gamla nu, så vi orkar inte hoppa runt lika mycket, säger Matt med ett skratt. Men nej, allvarligt talat, vi är bättre musiker nu, men annars är det samma sak som när vi började. Vi har aldrig gått ifrån våra rötter, vi kör samma grej nu.

The Boys spelar i Göteborg den 20  augusti, i Hova den 21  augusti, i Eskilstuna den 22 augusti och i Stockholm den 23 augusti. Peppa med vår playlist nedan!