Intervju med Ung Scen + premiär av JUDITHS debutsingel ”Långt längre än igår”

På tisdag startar Göteborgs Kulturkalas och i år satsar arrangörerna på att bli bredare än någonsin. Det handlar om att alla ska känna sig välkomna. När det gäller musikutbudet mixas inhemska storheter som Seinabo Sey och Markus Krunegård med libanesiska världsstjärnan Elissa.

Förutom etablerade stjärnor går det även att ta del av initiativet Ung Scen. På denna scen uppräder bl.a. Göteborgsbandet JUDITHS, vars debutsingel ”Långt längre än igår” har premiär på HYMN i detta nu.

Femmannabandet spelar jazzpop och deras debutsingel ger samma känsla som att vandra längs strandkanten en sen lördagkväll. Du går dessvärre ensam. Lyssna nedan.

För att få en fördjupad bild av Ung Scen ställde HYMN några frågor till koordinatorn Nils Linde. En person som brinner för sin sak.

Berätta om Ung Scen. Vad är detta för initiativ?

– Ung Scen är ett samarbete mellan Kulturkalaset och Göteborgs Stads Jubileumssatsning för Ungt Inflytande. Satsningen syftar till att unga, vi räknar unga upp till 30år, ska känna en ökad möjlighet att kunna ta plats i det offentliga rummet och påverka i frågor som engagerar och berör en.

Utveckla gärna ytterligare. 

– Det finns ganska få scener idag där oetablerade akter får och kan ta plats, och med tanke på hur mycket tid, energi och passion som läggs på att kreera och producera är det viktigt att ge en plats där unga får prova sitt material och träffa publik. En annan anledning till att Ung Scen är relevant är att urvalet inte baseras på en programläggares tycke och smak, eller vad vi kanske tänker ska vara publikfriande i första hand. Därmed ökar bredden i det utbud som exponeras, och det ger möjlighet för nya och oprövade uttryck att ta plats.

Ni är en del av Göteborgs Kulturkalas som satsar mycket på att införliva alla. Hur har ni tänkt vid ert
urval?

– Då det har kommit in väldigt många ansökningar så har urvalet skett på en “först till kvarn”-princip, men självklart med tydliga mål att ha en bred ålderspridning och genusrepresentation som möjligt. Det spelar ingen roll om du som söker aldrig har spelat ute, eller om du är van vid scenframträde, om du släppt massor med skivor eller om du precis börjat spela, sjunga eller allt därmellan. Ung Scen är din scen.

Ni samarbetar även med Frilagret. En plattform som känns given i ert arbete.

– Satsningen på Ungt Inflytande projektleds av enheten för Ung kultur precis som Frilagret, så att samverka i delar som har med kultur att göra känns givet. I och med att Frilagret har arbetat upp ganska stora nätverk under de tre åren det varit öppet delar vi dem ju gärna för att nå så många som möjligt.

Hur har intresset varit? Ni hade exempelvis en kväll tillsammmans med Volvo Ocean Race 22 juni.

– 2015 huserar Ung Scen på enorma evenamang som lockar tusentals besökare varje dag. Intresset att vara en del av detta har varit stort från både deltagare och åskådare och ökar hela tiden, vilket är helt fantastiskt! I denna takt behöver vi inte fler scentimmar, utan snarare scendagar!

Vad kommer vi att få höra på tisdag? 

– Mellan 12-17.30 kommer scenen på Basargatan fyllas med poesi av olika slag, sing/songwriters och dj´s. Klockan 21-22 kommer du kunna dansa loss till jazzpop. Och på Kungstorget kommer en mellan 15-16 kunna njuta av fartfylld pop-punk och växtinspirerad folkmusik. Ses på tisdag.

Enligt prognosen finns det goda chanser till sol på tisdag, vilket skapar perfekta förutsättningar för att upptäcka nya talanger. Det är bara att bege sig till Basargatan.