Gaphals bildar Lövely Records

Gaphals startade 2010 och det är ett skivbolag som fått allt fler att vända blicken mot Östergötland och Linköping. Hemort för Kaj Sivervik och Patrik Lindecrantz som grundade bolaget. Fem år senare är det dags för nästa steg, vilket betyder nytt skivbolag och ännu mer jobb. HYMN välkomnar Lövely Records.

För att stilla vår nyfikenhet hörde vi av oss till Kaj, men för att fördjupa oss ytterligare ställde vi även några frågor till punkrockbandet Rotten Mind, vars debutsingel ”Don’t Wanna Be The One” är skivbolagets första release. Alternativ rock är med andra ord Lövely Records huvudsakliga fokus.

Hur kommer det sig att ni startar Lövely Records?

– Gaphals har tyvärr vuxit för brett för en internationell marknad. Även om det på en liten och specifik marknad som den svenska kan fungera att arbeta med en sådan genrebredd som vi har så märker vi att när man börjar växa internationellt på en större marknad, så är det många som kliar sig i håret och undrar vad det här Gap-hal-s är för någonting och varför de släpper så schizofrena produkter. Vi behöver anpassa oss för att nå än större framgångar internationellt.

”Vi behöver anpassa oss för att nå större framgångar internationellt”

Vilken funktion hoppas ni fylla?

– Lövely är vår nya etikett som kommer arbeta något så ofräscht som alternativ rockmusik. Den där typen av musik som tunnhåriga nördiga gubbar med keps (skivbutikernas sista kunder?) köper för att få sin vinylfix. Våra fyra första släpp kommer att vara Rotten Mind, Saturday Heroes, The Dahmers och Driving Rain som alla släpper material hos oss under hösten. Bredden är lite densamma som på klassiska Sub Pop, allt från vildsinta gitarrer till countrypop ur sönderspelade förstärkare. Vi är uppväxta på 90-talet och oavsett vad folk tycker om musiken i sin helhet från detta decennium så anser vi att alternativrocken som skapades då är odödlig. Det kanske aldrig får större genomslag än det gjorde på 90-talet men denna musik håller verkligen elden i våra hjärtan levande. Lövely är melodi och melankoli.

Det bästa sättet för att ge en bra bild av den musik som Kaj pratar om är att lyssna. Och vad passar bättre än Rotten Minds debutvideo.

Vilka är målsättningarna med den nya etiketten?

– Vi vill förmedla kvalitativ gitarrbaserad musik i en värld som för tillfället är väldigt musikaliskt likriktad till elektronisk musik. Vi vill skapa ett bolag som liknar de bolag som fanns när vi själva växte upp på 90-talet, bolag där man kunde lita på bolagets hela katalog och man blint kunde köpa och lyssna på skivorna och man visste att man alltid kunde hitta något i musiken man gillade eller tyckte var intressant.

”Vi vill skapa ett bolag som liknar de bolag som fanns när vi själva växte upp på 90-talet”

Rent generellt. Hur är det att driva skivbolag dessa dagar?

– Fattigt, stressigt, hårt, slitsamt, sömnlöst, vansinnigt, tungt, deppigt, och bara helt helt underbart…

Hur kommer det sig att Rotten Mind blev första band ut?

– Vi hade släppen planerade, men Rotten Mind var helt enkelt snabbast med att skicka in allt sitt material färdigt och klart.

Rotten Mind är ett nybildat Uppsalaband som spelar trallvänlig men ändå uppkäftig punkrock. Medlemmarna går att känna igen från Sista Bussen och Agent Attitude. De tror inte att det spelar någon roll att de är först ut och påpekar att grundarna har stor erfarenhet genom Gaphals. Och fördelarna med ett nischat bolag köper de fullt ut. Frågar om de ser sig som ansiktet utåt när de blir första release. Men de har inte tänkt i dessa banor.

Bandet har tagit sitt namn efter en låt med Jay Reatard och i likhet med Memphis-ikonen har popmusiken lika stor plats som rockmusiken. Denna musikaliska inriktning går att koppla till skivbolagets logga.

Loggan utgörs av en katt hållandes en skiva. Klorna utfällda. Snällt möter hårt. Får samma känsla av Rotten Minds debutsingel ”I Don’t Wan’t To Be The one”. Är detta en fingervisning för kommande Lövely-releaser?

– Ja, helt klart, vi är i grund och botten punkare och anarkister själva, säger Kaj. Katten, precis som våra band är självständiga djur som både kan visa den vackraste kärleken och den största självständigheten. Vi tycker att Mattias Frisk lyckades fånga allt detta på ett bra sätt i loggan. Våra släpp kommer att sticka ut men ha en röd linje, det är melankolisk melodisk musik med klös.

Slutligen. Vad kommer Lövely Records att innebära för Gaphals?

– Gaphals kommer mer och mer fokusera sig på svenskspråkig musik. Lövely är ett första steg i något större. Mer nyheter kommer att komma från oss under hösten…

Den 25 september släpper Rotten Mind sitt debutalbum och medlemmarna beskriver skivan som ”gitarrer, trummor, rundgång, oljud och melodier”. Framtiden kommer att utvisa om de valt rätt väg. Hur som helst slår de följe med Lövely Records.