Inför Stockholm Music & Arts 2015

Anna Ternheim. Foto: Herman Dahlgren

Anna Ternheim. Foto: Herman Dahlgren

När festivaldöden slog till mot Sverige häromåret blev de festivaler som inte redan hade en tydlig profil tvingade att skapa en för att locka besökare till sina evenemang. Stockholm Music & Arts, som går av stapeln i helgen, är en av de festivaler i Sverige som troligen har den mest tydliga profilen utåt sett.

Precis som namnet antyder så är Stockholm Music & Arts en stadsfestival med fokus på musik och konst, lokaliserad i en vacker omgivning på en geografiskt lättåtkomlig plats. Eftersom majoriteten av festivalområdet är asfalterat så är den klassiska festivalgyttjan långt borta. Perfekt för en äldre publik som försöker klämma in några av de musikaliska favoriterna i vardagspusslet alltså. För att ytterligare underlätta detta har festivalen i år gått från tre till två dagar och fokuserat på en lineup som är koncentrerad och intressant, men framförallt jämställd och nationell. Av festivalens tjugo musikaliska akter är det elva kvinnodominerade akter och endast sex stycken som inte är svenska.

Nedan väljer vi ut några av de festivalakter som inte bör missas.

Tori Amos: Foto: Thomas Ekström

Tori Amos: Foto: Thomas Ekström

Lördag:

Nils Frahm, kl. 14.30, Stora scenen

Den 32-årige Nils Frahm har kallats för ”ett musikaliskt geni bakom ett piano”. Det stora kommersiella genomslaget med albumet Felt gjorde att fler och fler fick upp ögonen för tysken. Frahm visar att det är möjligt att göra klassiskt piano, trummaskin och loopar till något som förmedlar känslor som känns ända ner i ryggmärgen. Nils Frahm spelade förra året på GöteborgsOperan som en del av Way Out West, och än idag är det många som nämner den spelningen som en av de mer minnesvärda från det årets festival.

Natali Felicia, kl. 16.30, Erik Erikssonshallen

Natali Felicia är ännu ett nytt stjärnskott på den svenska musikhimlen, och har precis börjat sin resa. Med första låten ”Used To Be” skapar hon ett filmiskt sound med en drömsk röst över trummor och gitarrer. Bara dagarna efter festivalspelningen är det dags för nästa singel ”Easy Ride” att släppas. Den och några andra nya låtar lär det bjudas på i kyrkan på festivalområdet.

Tori Amos, kl. 20.30, Stora scenen

Det är rätt svindlande att leta fram årtalet för när debuten Little Earthquakes släpptes. Det har gått tjugotre år sedan vi för första gången fick höra de första numera klassiska tonerna av ”Crucify” och albumet är än idag rankat som ett av de album man bör ha lyssnat på under en livstid. Klassiskt skolad med pianot som främsta instrument ger sig Tori Amos oftast in i teman som både berör och upprör. Tori Amos är en musikikon som varit inspiration för många musiker, men det har nästan gått tio år sedan hon senast besökte Sverige. Av någon oförklarlig anledning har hon passerat Norden utan att besöka Sverige på sina fyra senaste turnéer. Så ta tillfället i akt den här gången, för vi vet inte när, eller om hon någonsin kommer tillbaka till Sverige igen.

 Anna von Hausswolff, kl. 00.10, Erik Erikssonshallen

Anna von Hausswolff är en av de där favoriterna som vi inte kan få nog av. Med en sångröst som målar fler färger än en tavla, och en musikalisk uppfinnesrikedom där hon inte är rädd att prova nya saker, har hon skapat musik som passerar tid och rum. Det har nu gått tre år sedan andra albumet Ceremony såg dagens ljus och hon har själv bekräftat att ett nytt album är på ingång under året. Vid sidan av att arbeta med det nya albumet har hon även hunnit med att medverka i den svenske koreografen Alexander Ekmans gästspel Midsommarnattsdröm på Kungliga Operan. Att hon avslutar första dagen i Erik Erikssonshallen kommer att bli något att berätta för framtida generationer.  

Noonie Bao. Foto: Mattias Pettersson

Noonie Bao. Foto: Mattias Pettersson

Söndag:

Noonie Bao, kl. 14.10, Stora scenen

Noonie Bao är en av alla doldisar i musiksverige. För vid sidan av sin egen musikkarriär är hon också en musikmakare som rönt stora internationella framgångar med artister som Avicii, Clean Bandit och Charlie XCX. Av låtarma som hon själv spelat in är det framförallt låtarna ”About to Tell” och ”In Your Heart” från 2012 års debutalbum I Am Noonie Bao som fått ordentligt genomslag. Den resulterade i en Grammisnominering som ”Årets nykomling” 2013. Nu är hon tillbaka med senaste singeln ”I’m in Love” och snart även med ett nytt album.

Jane Weaver, kl. 16.30, Erik Erikssonshallen

Den brittiska singer-songwritern Jane Weaver bytte ifjol spår och gick från klassik gitarr och sång till ett mer elektroniskt sound på albumet The Silver Globe. Ett album som troligen gick under radarn för många, men för de som hittade det var det en uppskattad skatt. Efter över tjugo år i branschen och medlemskap i britpopgruppen Kill Laura och i folktronicaprojektet Misty Dixon, har hon sett det en hel del av det som kommit och gått. Det ska bli spännande att se vad hon har att bjuda på när hon besöker Sverige den här gången.

Timbuktu & Damn!, kl. 21.45, Stora scenen

Jason Diakaté, eller Timbuktu som de flesta av oss känner honom som, är nuförtiden en av de mest folkkära musiker vi har i detta avlånga land. För där många musiker vanligtvis stannar vid sitt musicerande går Diakité vidare och backar inte för att säga det han tycker är rätt eller fel med samhället. Med sin musik visar han gång på gång att han är en av Sveriges främsta textskrivare och tillsammans med kompisarna i Damn! har han spelat musik som fått folk att röra på sig i över tio år. Det kommer bli mycket sväng under den dryga timmen som Timbuktu och Damn! kommer vara på scenen. Så var beredda!

Anna Ternheim, kl. 23.10, Erik Erikssonshallen

Anna Ternheim är Stockholmstjejen som inte så ofta spelar i huvudstaden längre. Kanske beror det på att hon sedan arbetet med det senaste albumet The Night Visitor har flyttat över Atlanten. Men också på att just den skivan släpptes för snart fyra år sedan. Under tiden som gått har hon bland annat spelat in en låt till tv-serien The Walking Dead, sjungit in en duett med Jerry Williams och medverkat vid årets Polar Music Prize-gala. Nu är hon högaktuell igen med en ny skiva planerad att släppas senare i år. Att Stockholm Music & Arts låter Anna Ternheim avsluta hela festivalen tyder på fin fingertoppskänsla och vi kommer att nynna på hennes musik när vi efteråt strossar vidare ut i sommarnatten.

Lyssna på festivalens officiella playlist på Spotify nedan: