Patrik Wennberg gör sig redo för Festival del Mar Asperö

På fredag inleds fjärde upplagan av Festival del Mar Asperö i Göteborgs skärgård. Festivalledningen La Vaca Loca har finkammat Musiksverige, vänt på varje sten, för att hitta banden och artisterna utanför mediaradarn. Asperö är inte en festival för de stora namnen, det är ett evenemang för musiker som drömmer om att vara en del av Festivalsverige, men som inte ges chansen. Publiken erbjuds framtidens bokningar.

Vid sidan om hyllade bokningar som Westkust, Azure Blue och Slowgold, går det att hitta en massa bra band och artister som är värda att upptäcka. HYMN har träffat singer-songwritern Patrik Wennberg, som nyligen släppte sin andra singel ”Education”. Och inom en överskådlig framtid är det dags för debutalbumet All My Friends Are Superheroes. Det är hektiska dagar för Wennberg, som tar med sig gitarren till skärgården, för att spela för krabbor – öknamnet på Asperös invånare – och tillresta.

På fredag är det dags för Festival del Mar Asperö. Hur går tankarna några dagar innan?

– Förberedelserna har gått otroligt bra så det ska framförallt bli otroligt kul att spela och hänga på festivalen. Jag ser fram emot att se många nya band och det är ju även många riktigt bra lokala akter som spelar, så förhoppningsvis hittar man något guldkorn samtidigt som det blir underbart bara att vara ute på öarna och uppleva musik. Kombinationen känns oslagbar!

Vad kan publiken förvänta sig?

– Att vi svänger, sjunger och öser till sista droppen helt enkelt. Vi har förbannat kul när vi spelar ihop i bandet så jag tror verkligen att den energin kommer smitta av sig.

”Vi har förbannat kul när vi spelar ihop i bandet så jag tror verkligen att den energin kommer att smitta av sig”

Hur kom du i kontakt med festivalen? Har du varit där tidigare?

– Jag har tyvärr inte varit där tidigare utan jag har hittat dit genom att jag träffat och börjat lära känna Bojan och Javier.

Bojan Buntic och Javier Umazabal utgör La Vaca Loca. De har som uttalat mål att ta vara på gräsrötterna och värna om miljön. Och det finns en plats för alla på Festival del Mar Asperö.

Vad är dina erfarenheter av festivaler? Har du något speciellt festivalminne som du upplevt som privatperson?

– Tältat i lera har man ju självklart bockat av, men annars är nog de bästa minnena från lekparken vid Björngårdsvillan under Way Out West. Har sett många favoriter och legender från den platsen samtidigt som man festar loss på den där fyrsittsiga gungan som finns där. Jag har aldrig haft en dålig festivalupplevelse, så hoppas att det blir ännu bättre nu när vi börjar spela på dem.

Wennberg2

Har du spelat mycket i sommar?

– Sisådär mycket, vi tog en sväng till Lidköping för några veckor sedan och spelade på en gigantisk scen som var en historia i sig och sen på en riktigt kul svartfest här i Göteborg. Jag gjorde även en solospelning för några vänner på en takterass i New York när jag var där på semester i juni.

”Jag gjorde även en solospelning för några vänner på en takterass i New York när jag var där på semester i juni”

Det är uppenbart att Wennberg är sugen på att visa upp sig och med tanke på all fin press som följt sedan andra singeln ”Education” borde publiken börjat hitta den gängliga sångaren.

Vad har hänt sedan du släppte din senaste singel ”Education”?

– Det har hänt en del, musikvideon som var en väldigt stor del av singelsläppet hade ju dels premiär hos er på HYMN men blev även upplockad av folk lite överallt. Bland annat gjorde ett magasin i USA en helt galen recension där de analyserade videon och textens mening. Det känns ofta som att man tar myrsteg framåt så det betyder otroligt mycket när folk lyssnar, gillar och tar till sig det jag gjort på något sätt. Sedan har jag använt sommaren till att skriva nytt material och på så sätt börja jobba på vad som händer efter att debutplattan är ute.

Du behandlar bl.a. främlingsfientlighet. Varför är det viktigt att ta ställning?

– För att det är viktigt för att visa solidaritet och att tydligt säga att man inte accepterar situationen och att det aldrig får normaliseras. Just främlingsfientlighet är relativt nytt i mitt medvetande sedan de senaste åren och har därmed blivit en av de mest brinnande punkterna att skriva låtar om. Musik kan kännas väldigt oviktig i sammanhanget men det kan samtidigt skapa möjligheter eller öppna vägar som inte annars hade funnits.

”Musik kan kännas oviktigt i sammanhanget men det kan samtidigt skapa möjligheter eller öppna vägar som inte annars hade funnits”

Kan musik förändra? Har du någon musikalisk förebild som även är aktiv politiskt?

– Jag tror definitivt att musik kan förändra, det har det i alla fall gjort för mig! Rent politiskt så tror jag att musik är ett väldigt bra sätt att ge en röst till människor som inte annars får utrymme att uttrycka sig. Många om inte de flesta musikstilar är ju på något sätt revolutioner i sig själva och banden som varit förgrundsfigurer är ofta mer inflytelserika än vad de flesta politiker kan drömma om. Vet inte riktigt hur aktiva mina förebilder är politiskt men samtidigt är det väldigt lätt att hitta politiska budskap i deras texter.

Och ett album är på gång. Berätta.

– Ja precis, All My Friends Are Superheroes heter den. På väldigt många sätt definierar den meningen hur jag upplevt mig själv genom min uppväxt men även hur jag ser världen runt om mig idag. När jag bestämde mig för att göra en skiva och satsa på musik fullt ut så var det som ett kall att förändra den gamla bilden av mig själv genom att uttrycka mina tankar om vårt samhälle med musik. Det är också en av anledningarna till att jag använder mitt eget namn som artistnamn eftersom min musik är en väldigt stor del av den jag är och vad jag står för.

Wennberg beskriver musiken som en kraft och han ser möjligheter till förändring. Och att vända sig inåt för att reflektera över sin egen person, är i många fall en förutsättning för att övertyga andra. Han fortsätter.

– För mig är det väldigt svårt att separera människan Patrik och artisten eftersom jag spelar och skriver och lever musik hela tiden. Det har tagit ganska lång tid från det att jag började skriva låtarna till att skivan väl är ute men det har samtidigt varit värt varenda minut eftersom jag lär mig sjukt mycket på vägen. Med det sagt längtar jag ändå efter att få ut låtarna så folk kan lyssna på dem och att vi kan börja turnera på dem och att hela projektet ska utvecklas ännu mer framöver.

Oavsett om sommaren fortsätter att trilskas med låga temperaturer, är det mycket möjligt att Festival del Mar Asperö bidrar till att höja temperaturen under festivaldagarna. Hur som helst kommer Göteborgs skärgård att förvandlas till en plats för umgänge, kärlek och musik. Och Patrik Wennberg bidrar på sitt eget sätt. Genom att vara sig själv.